Euroalueen talous piristyi tuntuvasti helmikuussa

Talouden kehittymistä verraten luotettavasti ennakoiva ostopäälliköiden indeksi ylitti ekonomistien odotukset.

Odotettua parempien talouslukujen odotetaan antavan pontta Euroopan keskuspankin rahapolitiikan kiristyksille. Kuvassa keskuspankin pääjohtaja Christine Lagarde.

21.2. 14:53

Euroalueella taloudellinen aktiviteetti kasvoi helmikuussa nopeinta vauhtia yhdeksään kuukauteen, kertoo talouskehitystä ennakoiva ostopäälliköiden indeksi.

S&P Global -yhtiön kokoama indeksi sai helmikuussa lukeman 52,3. Lukema ylitti reippaasti ekonomistien odotukset.

Euroalueen talouskehitys piristyi selvästi tammikuusta, jolloin ostopäälliköiden indeksi sai arvon 50,3. Jos indeksin lukema on yli 50, se ennakoi tuotannon kasvua.

Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich toteaa Twitterissä, että ostopäällikköindeksit viittaavat taas entistä selvemmin talouden kasvuun.

”Positiiviset yllätykset euroalueen talousdatassa jatkuvat”, von Gerich twiittaa.

Hänen mukaansa talouden ennakoitua parempi vire voi tarkoittaa sitä, että Euroopan keskuspankki (EKP) nostaisi korkoja odotettua korkeammalle.

”Mitä paremmin talous pitää pintansa nousevien korkojen keskellä, sitä enemmän EKP joutunee nostamaan korkoja inflaatiopaineiden taltuttamiseksi.”

OP-ryhmän seniorimarkkina­ekonomisti Jari Hännikäinen kirjoittaa kommentissaan, että nyt saatujen tietojen mukaan pahimmat pelot talouden alamäestä eivät ole toteutumassa.

Hän kuitenkin korostaa, että euroalueen kasvu voi joka tapauksessa jäädä heikoksi, vaikka virallinen taantuma ei iskisikään.

”Viime vuodelta tutut riskit eli Ukrainan sota, kova inflaatio, kotitalouksien ostovoiman reipas supistuminen, korkojen nousu ja globaalin kaupan anemia varjostavat edelleen kasvunäkymiä”, Hännikäinen kirjoittaa.

Myös hän uskoo, että talouden kestokyky sekä hintapaineiden jatkuminen antavat EKP:lle edelleen perusteita jatkaa rahapolitiikan kiristämistä eli korkojen nostamista kevään ja kesän aikaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita