Energiakriisi ja Espanjan kylmät säät tyhjensivät tomaatti­hyllyjä Britanniassa

Korkeat energian hinnat ja poikkeukselliset sääolosuhteet ovat johtaneet toimitushäiriöihin.

Asiakkaita Sainsbury’sin myymälän hedelmätiskillä Lontoossa maanantaina.

21.2. 17:38

Britanniassa kaupat ja asukkaat ovat viime päivinä kärsineet tomaattipulasta. Isot kauppaketjut kuten Tesco ja Sainsbury’s eivät ole kyenneet hankkimaan kysyntää vastaavia määriä tuoreita kasviksia, kertoo uutistoimisto Reuters.

Kauppojen asiakkaat ovat jakaneet sosiaalisessa mediassa runsain mitoin kuvia kauppojen vihannesosastojen tyhjistä hyllyistä ja kertoneet erityisesti tomaattipulasta.

Britannian supermarketteja edustavan järjestön BRC:n johtaja Andrew Opie sanoo Reutersille, että Euroopan ja pohjoisen Afrikan hankalat sääolosuhteet ovat vaikuttaneet esimerkiksi tomaattien ja paprikan viljelyyn.

Talvisaikaan Britannia on erityisen riippuvainen kasvisten, kuten kurkkujen ja tomaattien tuonnista, kun taas kesäaikaan niiden kuluttajakysyntä voidaan miltei kokonaan kattaa kotimaan tuotannolla.

Britanniaan tuodaan tomaatteja etenkin Marokosta ja Espanjasta, jossa on viime aikoina ollut erityisen kylmää säätä. Marokko on joutunut jopa rajoittamaan tomaattien, sipulien ja perunoiden vientiä Afrikkaan estääkseen hintojen nousua kotimaassa ja turvatakseen vientiä Eurooppaan, kertoo Reuters.

Espanjan säätilanne on rajoittanut tuotteiden saatavuutta myös Suomessa. Helmikuun alussa HS kertoi, että herttoniemeläisessä K-Supermarket Hertassa on ollut pulaa kirsikkatomaateista.

Kauppojen mukaan tilannetta on pahentanut se, että Britanniassa ja Hollannissa kasvihuonetuotantoa on vähennetty korkeiden energian hintojen takia.

”Häiriöiden odotetaan jatkuvan joitakin viikkoja, mutta supermarketit ovat taitavia hoitamaan toimitusketjujen haasteita. Ne tekevät yhteistyötä viljelijöiden kanssa, jotta asiakkaat saavat laajan valikoiman tuoreita kasviksia”, Opie sanoo Reutersille.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita