Olkiluoto 3:n käynnistyminen myöhästyy taas

Ydinvoimalan säännöllisen sähköntuotannon alkupäivää on lykätty helmikuussa jo monta kertaa.

Olkiluodon ydinvoimaloista kolmas (vasemmalla) ei ole saanut säännöllistä sähköntuotantoa alkamaan toiveista huolimatta.

21.2. 19:01

Olkiluodon ydinvoimalan kolmosreaktorin säännöllisen sähköntuotannon käynnistyminen lykkääntyy kymmenellä päivällä huhtikuun puoliväliin.

Voimalan omistava Teollisuuden Voima (TVO) kertoo verkkosivuillaan, että voimalan säännöllisen sähköntuotannon on nyt määrä alkaa 15. huhtikuuta.

Koekäytön aikainen sähköntuotanto jatkuisi näillä näkymin 13. maaliskuuta.

Muutaman viime viikon kuluessa Olkiluodosta on kerrottu jo kuusi kertaa uusista viivytyksistä. Viimeksi laitoksen säännöllisen sähköntuotannon alkua lykättiin viime torstaina, jolloin kerrottiin, että se alkaisi 4. huhtikuuta.

Lue lisää: Olkiluodossa jo viisi viivytystä vajaan kahden viikon kuluessa – Mitä voimalassa oikein tapahtuu?

Olkiluodon kolmas reaktori on käynnistyessään reippaasti myöhässä aikataulustaan, sillä sen piti alun perin alkaa tuottaa sähköä lähes 14 vuotta sitten toukokuussa 2009.

Tuoreet ongelmat alkoivat viime vuoden syksyllä, kun voimalan turbiinilaitoksella sijaitsevien syöttövesipumppujen juoksupyörissä havaittiin säröjä.

Uudelleen hajoamisen välttämiseksi laitokseen suunniteltiin aiempaa kestävämmät juoksupyörät. Juoksupyörien vaihtamisen jälkeen laitoksessa havaittiin venttiilivika, joka on korjattava ennen koekäytön jatkamista.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita