FT: EKP saattaa nostaa korkoja historiallisen korkeiksi

Sijoittajat odottavat EKP:n nostavan korkoja syksyyn asti. Myös euriborkorot ovat nousseet viime viikkojen aikana.

Euroopan keskuspankin pääjohtaja Christine Lagarde on korostanut lausunnoissaan, että EKP aikoo jatkaa koronnostoja keväällä.

22.2. 9:47

Markkinoiden koronnosto-odotukset ovat nousseet viime viikkojen aikana. Johdannaismarkkinoiden perusteella sijoittajat odottavat, että Euroopan keskuspankki (EKP) nostaa talletuskorkonsa syksyyn mennessä 3,75 prosenttiin, Financial Times kertoo.

Vielä kuukausi sitten sijoittajat odottivat, että EKP nostaisi talletuskorkonsa vain runsaaseen kolmeen prosenttiin.

EKP:lle 3,75 prosentin talletuskorko olisi historiallisen korkea lukema. EKP on pitänyt talletuskorkonsa 3,75 prosentissa vain kerran aiemmin, vuosien 2000 ja 2001 vaihteessa, minkä jälkeen korot ovat pysyneet yli 20 vuotta huomattavasti matalampina.

Nordea-pankin mukaan koronnosto-odotukset ovat seurausta euroalueen odotettua vahvemmasta talouskehityksestä.

”Odotettua vahvemmat talousluvut lisäävät todennäköisyyttä sille, että euroalueen talous pitää pintansa kuluvan vuoden alussa. Toisaalta tämä tarkoittaa samalla sitä, että EKP:n on nostettava korkoja entistä korkeammalle, jotta inflaatio saadaan talttumaan tavoitteeseen”, Nordea kirjoitti keskiviikkona aamukatsauksessaan.

EKP aloitti monien muiden keskuspankkien tavoin nopeat koronnostot viime vuonna. EKP:n talletuskorko on tällä hetkellä 2,5 prosenttia, kun se vielä vuosi sitten oli –0,5 prosenttia.

EKP:n koronnostot heijastuvat suoraan kuluttajien ja yritysten lainanhoitokuluihin. Esimerkiksi asuntolainoissa usein viitekorkona käytettävä 12 kuukauden euribor on noussut viime päivinä lähes 3,6 prosenttiin. Vielä kuukausi sitten 12 kuukauden euribor oli 3,3 prosenttia.

Lue lisää: Suomen yleisin asuntolainan korko nousi jälleen uuden rajan ohi – Näin muutos näkyy menoissasi

Euroopan keskuspankin pääjohtaja Christine Lagarde on korostanut lausunnoissaan, että EKP aikoo jatkaa koronnostoja keväällä. EKP päättää koronnostoista seuraavan kerran 16. maaliskuuta.

EKP:n johtajat ovat parhaillaan kokoontuneet Suomen Inariin. Kyseessä ei ole kuitenkaan EKP:n rahapoliittinen kokous, jossa keskuspankki tekisi virallisia rahapoliittisia päätöksiä.

Oikaisu 22.2.2023 klo 10:32: Korjattu artikkelin viimeistä kappaletta, jossa kerrottiin aiemmin virheellisesti, että EKP:n johtokunta tekisi rahapoliittisia päätöksiä. Todellisuudessa EKP:n rahapolitiikasta päättää neuvosto, joka koostuu johtokunnan lisäksi euromaiden kansallisten keskuspankkien pääjohtajista.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita