Pandemian kurittama Tallink kipusi plussalle – ”Olen toiveikas”

Matkustajamäärät kasvoivat viime vuonna huomattavasti edellisvuodesta.

Tallinkin tulos nousi viime vuonna 13,9 miljoonaa euroa plussalle, kun vuotta aiemmin tulos oli 56,6 miljoonaa euroa miinuksella.

22.2. 11:39

Varustamokonserni Tallink jatkaa kiipeämistään kohti koronapandemiaa edeltäneitä tuloksiaan.

Viime vuonna tulos nousi 13,9 miljoonaa euroa plussalle, kun vuotta aiemmin tulos oli 56,6 miljoonaa euroa miinuksella. Matkaa koronapandemiaa edeltäneen vuoden 2019 tulokseen on kuitenkin vielä: tuolloin koko vuoden tulos oli 49,7 miljoonaa euroa viivan paremmalla puolella.

Liikevaihto pongahti viime vuonna 771,4 miljoonaan euroon edellisvuoden 476,9 miljoonasta eurosta.

Myös matkustajamäärät jatkoivat kasvuaan. Tallinkin aluksilla matkusti viime vuonna lähes 5,5 miljoonaa ihmistä, kun vuotta aiemmin luku oli vajaat kolme miljoonaa.

Vuoden viimeisellä neljänneksellä eli loka–joulukuun aikana erityisesti Suomen ja Viron välisellä reitillä matkustajien määrä lisääntyi merkittävästi. Loppuvuonna reitin matkustajamäärä oli 732 000, kun vuotta aiemmin vastaavana ajankohtana se oli 578 000. Uusi matkustaja-autolautta My Star aloitti liikennöinnin Helsingin ja Tallinnan välillä joulukuun puolivälissä.

Lue lisää: Tältä näyttää Tallinnaan seilaava uusi alus: Loungessa on tuoli, jossa istuminen maksaa 500 euroa

Kuljetettujen rahtiyksiköiden määrä kasvoi 11 prosentilla edellisvuoteen verrattuna.

Vaikka koronapandemian aiheuttamat matkustusrajoitukset vaikuttivat vielä hieman vuoden 2022 ensimmäisiin kuukausiin, ei pandemia suuremmin estänyt toipumistavoitteita vuonna 2022, Tallinkin tilinpäätöstiedotteessa sanotaan.

Sen sijaan sodan alkaminen Ukrainassa sekä sitä seurannut taloudellinen sekä geopoliittinen turbulenssi aiheuttivat haasteita. Niistä huolimatta muun muassa yhtiön lipputulot, myynti laivoilla ja matkustajamäärät kasvoivat viime vuonna verrattuna kahteen edelliseen vuoteen.

Samanaikaisesti yhtiön kustannukset kuitenkin nousivat merkittävästi useilla eri osa-alueilla: polttoainekustannukset lähes kaksinkertaistuivat ja laivojen liikennöintikulut kasvoivat hieman yli 50 prosenttia.

Muuttuneessa maailmantilanteessa yhtiö vähensi matalasesongin pienempien matkustajamäärien riskejä muun muassa laivojen ulosvuokrauksilla. Laivoja vuokrattiin pakolaisten majoituskäyttöön Virossa ja Britanniassa sekä turvapaikanhakijoille Hollannissa.

Vaikka matkustajamäärien odotetaan edelleen elpyvän, yhtiön suunnitelmissa on jatkaa laivojen ulosvuokrauksia myös lähitulevaisuudessa.

”Olen edelleen toiveikas, että ydinliiketoimintamme jatkaa elpymistä koko vuoden 2023 ajan. Epäilemättä edessämme on haasteita myös tänä vuonna, mutta viimeiset kolme vuotta ovat olleet hyvin opettavaisia”, konsernin toimitusjohtaja Paavo Nogene sanoo tilinpäätöstiedotteessa.

Tallinkilla on yhteensä 15 alusta, ja se liikennöi Tallink- ja Silja Line -brändeillä useilla reiteillä. Konserni työllistää noin 5 500 ihmistä Suomessa, Virossa, Ruotsissa, Latviassa ja Saksassa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita