Lontoo
Britanniassa tehty nelipäiväisen työviikon kokeilu ja sen myönteiset tulokset ehtivät saada brittimediassa paljon positiivista huomiota – kunnes kriitikot heräsivät hankkeen huonoihin puoliin.
Konservatiivinen The Daily Telegraph -laatulehti lyttäsi kokeilun suppeaksi ja tulokset noloiksi, kun työajan lyhentäminen kasvatti liikevaihtoa vain hieman.
”Monia töitä ei yksinkertaisesti voi rutistaa entistä lyhyempään aikaan. Miljoonat ihmiset eivät myöskään halua työskennellä vähemmän, koska he pitävät työstään. On myös monia, jotka haluavat tehdä lisätöitä siksi, että palkka ei muuten riitä”, lehden johtava talouskommentaattori kirjoitti.
Vielä päivää aiemmin tiistaina sama lehti oli korostanut uutisessaan kokeilun etuja kuten tuottavuuden paranemista.
Britannian työaikakokeilu on saanut paljon huomiota myös Suomessa: muun muassa Ammattiliittojen keskusjärjestö SAK on ehdottanut vastaavanlaista kokeilua.
Konservatiivinen Daily Mail -tabloidi puolestaan lainasi keikkatyöläisiä ja yrityksiä yhyttävän Limber-yhtiön toimitusjohtajaa Chris Sandersonia:
”Nelipäiväinen työviikko on keskiluokan pakkomielle. Vuorotyöntekijät unohtuvat joka ainoa kerta, kun asiasta puhutaan.”
Kritiikkiä on tullut muualtakin.
Talouslehti Financial Times huomauttaa, että pilottihankkeisiin lähtijät ovat jo valmiiksi sitoutuneet niihin. Tämä taas parantaa tuloksia.
Huolena on myös se, että tuottavuus taantuu takaisin entiselle tasolle, kun lyhyestä työviikosta on tullut pysyvä järjestely.
Britanniassa neliviikkoinen työviikko on yleensä kerännyt vastakaikua työväenpuolueesta eli labourista ja etenkin sen vasemmalla laidalla.
Työväenpuoluelainen kansanedustaja Peter Dowd esitti alahuoneelle jo syyskuussa, että jokaisen Britanniassa työtä tekevän pitäisi saada siirtyä nelipäiväiseen viikkoon.
Työväenpuolue istuu kuitenkin ainakin toistaiseksi oppositiossa, joten sen kansanedustajien toiveet eivät kanna pääministeri Rishi Sunakin hallitukseen asti.
Konservatiivihallituksessa haluja työajan leikkaamiseen täydellä palkalla ei löydy. Työnantajat ja työntekijät voivat toki sopia keskenään työajan vähentämisestä.
Britannian työmarkkinat ovat jo valmiiksi myllerryksessä.
Korkea inflaatio käynnisti lakkojen aallon jo viime vuoden puolella. Yksin joulukuussa työtaisteluihin käytettiin yli 800 000 työpäivää. Eri alojen lakkojen pelätään nyt jatkuvan pitkälle kevääseen.
Monia aloja riivaa myös työvoimapula. Työpaikkailmoitukset kauppojen, ravintoloiden ja kahviloiden ikkunoissa ovat tavallinen näky elinkustannuskriisistä huolimatta. Tammikuussa avoimia työpaikkoja oli yhä yli miljoona.
Pandemian aikana Britannian työmarkkinoilta poistui yli 380 000 varttuneempaa eli 50–64-vuotiasta työntekijää, kertovat tilastot. Brexit eli Britannian EU-ero on puolestaan tukkinut nuorien ja työhaluisten EU-kansalaisten virran Britanniaan.
Britannian työllisyysaste on 75,6 prosenttia, ja työttömyysaste 3,7 prosenttia. Työikäisistä eli 16–64-vuotiaista työmarkkinoiden ulkopuolella on runsas viidennes.
Mielipidemittausten mukaan valta Britanniassa on vaihtumassa seuraavissa vaaleissa. Pääministeriksi pyrkivä labourin johtaja Keir Starmer ei ole kuitenkaan liputtanut nelipäiväisen työviikon puolesta yhtä innokkaasti kuin edeltäjänsä Jeremy Corbyn.
Britanniassa tehtyyn nelipäiväisen työviikon kokeiluun osallistui 2 900 työntekijää kuudellakymmenelläyhdellä työpaikalla. Kuuden kuukauden kokeilujaksossa oli mukana yrityksiä eri sektoreilta kuten pankki-, media-, koulutus- ja teknologia-aloilta mutta myös ravintola-alalta.
Eri yhteisöt ovat lähteneet myös itsenäisesti kokeilemaan lyhennettyä työaikaa täydellä palkalla.
Esimerkiksi eteläisessä Cambridgeshiren kreivikunnassa kunnalliset työntekijät aloittivat kolmen kuukauden kokeilun tammikuussa. Entiset työt pyritään nyt tekemään viidennestä lyhyemmässä ajassa.
”Uskomme, että neljän päivän työviikko auttaa meitä houkuttelemaan ja pitämään lahjakkaita työntekijöitä – – Kyse ei ole siitä, että töitä tehtäisiin aiempaa vähemmän, vaan aiempaa fiksummin ja tuottavammin”, alueorganisaatio kertoi verkkosivuillaan.
Skotlannissa puolestaan skottihallitus on sitoutunut neljän päivän työviikon pilottihankkeisiin kuluvana vuonna. Valtaa Skotlannissa pitää keskustavasemmistolainen Skotlannin kansallispuolue SNP.
Walesissa taas parlamentin valiokunta on suositellut, että maassa aloitettaisiin toimet kohti nelipäiväistä työviikkoa, jotta tuottavuus ja hyvinvointi lisääntyisivät. Walesissa hallitusvallassa on työväenpuolue.
You Gov -mittausyhtiön vuonna 2019 tekemän kyselyn mukaan britit olivat heti suomalaisten jälkeen innokkaimpia kannattamaan nelipäiväistä työviikkoa.
Kannatus kuitenkin laski selvästi, jos lyhyemmän työajan seurauksena tulisi taloudellisia ongelmia.