Jättipankin palkittu strategi ennustaa osake­markkinoille romahdusta

Morgan Stanleyn strategi Michael Wilson ennakoi S&P 500 -indeksin laskevan kesäkuuhun mennessä 25 prosenttia.

Tiistai oli Yhdysvaltain osakemarkkinoilla huonoin pariin kuukauteen.

22.2. 15:32

Tiistai oli Yhdysvaltain osakemarkkinoilla synkin pariin kuukauteen. Teknologiapainotteinen Nasdaq-indeksi putosi 2,5 prosenttia, suuryrityksiä seuraava Dow Jones -indeksi ja maailman seuratuin osakeindeksi S&P 500 molemmat yli 2 prosenttia.

Päivä oli markkinoille huonoin joulukuun puolivälin jälkeen.

Lasku saattaa olla kuitenkin vasta esimakua tulevasta. Ainakin, jos on uskominen liikepankki Morgan Stanleyn arviota. Pankki varoitteli jo aiemmin, että Yhdysvaltain osakkeita odottaa tänä vuonna halpeneminen.

Tämän johtuu liikepankin mukaan siitä, että markkinat ovat ennenaikaisesti hinnoitelleet tauon keskuspankki Fedin korkojen nostotahtiin.

Nyt S&P 500 voi rysähtää Morgan Stanleyn mukaan kesäkuun loppuun mennessä 3 000 pisteeseen. Se tarkoittaisi lähes 25 prosentin syöksyä tiistain päätöskursseihin verrattuna.

Arviosta kertovat muun muassa Bloomberg ja Financial Times.

Liikepankin strategi Michael Wilsonin johtaman ryhmän analyysin mukaan osakkeiden riskin ja tuoton välinen suhde on nykyisissä markkinaolosuhteissa todella huono.

Ryhmän mukaan osakkeet ovat riskien ja mahdollisten tuottojen näkökulmasta kalliimmillaan sitten vuoden 2007. Osakkeet ovat ryhmän mielestä rankasti ylihinnoiteltuja muun muassa siksi, että Yhdysvaltain keskuspankki (Fed) jatkaa todennäköisesti rahapolitiikkansa kiristämistä vielä pitkään.

S&P 500 putosi viime vuonna noin 19,5 prosenttia. Tänä vuonna indeksi on jälleen noussut noin 4 prosenttia.

Ammattisijoittajien lehti Institutional Investor valitsi lokakuussa Wilsonin vuoden parhaaksi strategiksi.

Wilson arvioi tammikuussa 2022, että S&P 500 laskee viime vuoden loppuun mennessä 4 400 pisteeseen. S&P 500 lähti vuoteen 2022 lähes 4 800 pisteestä.

Wilsonin arvio oli alkujaan uutistoimisto Bloombergin seuraamien strategien arvioista pessimistisin. Tammikuussa 2022 Bloombergin kyselyssä vain kolme ennustajaa 23:sta uskoi kurssien laskevan joulukuuhun mennessä.

Lopulta myös Wilsonin arvio osoittautui turhan myönteiseksi, sillä S&P 500 putosi Venäjän hyökkäyssodan, korkojen nousun ja inflaation seurauksena vuoden lopussa noin 3839 pisteeseen.

Toukokuussa Wilson korjasi ennustettaan. Hän arvioi tuolloin, että S&P 500 nousee 3  900 pisteeseen vasta tämän vuoden kesäkuussa. Myös tuo ennuste on mennyt pieleen, sillä indeksi nousi helmikuun alussa jo lähelle 4 200 pistettä.

Ennustamisen vaikeudesta kertoo myös se, että sijoitusammattilaiset ovat ennakoineet viime aikoina myös hyvin toisenlaista tulevaisuutta. Esimerkiksi yhdysvaltalaispankki Wells Fargon osakestrategian johtaja Chris Harvey julisti helmikuun puolivälissä karhumarkkinan olevan ohi.

Harvey uskoo S&P 500 -indeksin päätyvän vuoden lopussa 4 200 pisteeseen.

Lue lisää: Teslan osakekurssi on lähes tuplaantunut alkuvuoden aikana – Miksi?

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita