Taistelu Caverionista kiihtyy
Talotekniikkayhtiö Caverionista on tehty jo useita ostotarjouksia, ja kisa yrityksen ostamiseksi jatkuu.
Toinen ostotarjouksen jättäneistä tahoista eli pääomasijoitusyhtiö Triton tarjosi perjantaina Caverionin osakkeista 8,95 euroa kappaleelta.
Caverionin markkina-arvo nousee uuden tarjouksen myötä noin 1,2 miljardiin euroon. Uusi tarjous on lähes 12 prosenttia korkeampi verrattuna kilpailevan sijoittajaryhmän tarjoukseen.
Triton kertoo solmineensa myös ehdollisia sopimuksia kasvattaakseen omistusosuuttaan Caverionissa 13,8 prosenttiin. Aiemmin Triton omisti noin kymmenen prosenttia Caverionista. Triton kertoo käyvänsä parhaillaan neuvotteluita lisätäkseen entisestään Caverion-omistuksiaan.
Triton kilpailee Caverionista pääomasijoitusyhtiö Bain Capitalin sekä Antti Herlinin ja Ehrnroothin suvun muodostaman sijoittajaryhmän kanssa. Caverionin hallitus on alusta saakka suosittanut Bainin tarjousta. Caverionin suurin omistaja Antti Herlin on Helsingin Sanomia julkaisevan Sanoma oyj:n toiseksi suurin omistaja.
Euroalueen talous piristyi tuntuvasti
Euroalueella taloudellinen aktiviteetti kasvoi helmikuussa nopeinta vauhtia yhdeksään kuukauteen, kertoo talouskehitystä ennakoiva ostopäälliköiden indeksi.
S&P Global -yhtiön kokoama indeksi sai helmikuussa lukeman 52,3. Lukema ylitti reippaasti ekonomistien odotukset.
Euroalueen talouskehitys piristyi selvästi tammikuusta, jolloin ostopäälliköiden indeksi sai arvon 50,3. Jos indeksin lukema on yli 50, se ennakoi tuotannon kasvua.
EKP saattaa nostaa korkoja historiallisen korkeiksi
Sijoittajat odottavat, että Euroopan keskuspankki (EKP) nostaa talletuskorkonsa syksyyn mennessä 3,75 prosenttiin, Financial Times kertoo.
Vielä kuukausi sitten sijoittajat odottivat, että EKP nostaisi talletuskorkonsa vain runsaaseen kolmeen prosenttiin.
EKP:lle 3,75 prosentin talletuskorko olisi historiallisen korkea lukema. EKP on pitänyt talletuskorkonsa 3,75 prosentissa vain kerran aiemmin, vuosien 2000 ja 2001 vaihteessa, minkä jälkeen korot ovat pysyneet yli 20 vuotta huomattavasti matalampina.
Nordea-pankin mukaan koronnosto-odotukset ovat seurausta euroalueen odotettua vahvemmasta talouskehityksestä.
Stockmannin liikevaihto ja tulos laskivat
Kauppayhtiö Stockmannin liikevaihto ja oikaistu tulos laskivat vuoden viimeisellä neljänneksellä, mutta kasvoivat koko vuonna 2022.
Stockmann-konsernin liikevaihto laski vuoden viimeisellä neljänneksellä 272,6 miljoonaan euroon, mikä oli 1,8 prosenttia vähemmän kuin vertailukauden 277,5 miljoonaa euroa vuotta aiemmin. Yhtiön oikaistu liiketulos oli 26,1 miljoonaa euroa, kun vuotta aiemmin se oli 29,6 miljoonaa euroa.
Lindexin liiketulos ja liikevaihto paranivat yhtiön mukaan neljännellä neljänneksellä Ruotsin kruunuissa mutta heikkenivät euroissa. Yhtiön toisen keskeisen divisioonan, Stockmannin, liikevaihto koheni yhtiön mukaan viimeisellä neljänneksellä, mutta liiketulos laski.
Suomen inflaatio hidastui
Kuluttajahintojen nousuvauhti hidastui Suomessa tammikuussa. Hinnat nousivat Tilastokeskuksen mukaan tammikuussa 8,4 prosenttia edellisvuodesta. Joulukuussa hintojen vuosinousu oli 9,1 prosenttia.
Tilastokeskuksen mukaan inflaation hidastuminen johtui muun muassa sähkön hinnan lievemmästä noususta.
Jättipankin strategi ennustaa osakemarkkinoille romahdusta
S&P 500 voi rysähtää Morgan Stanleyn mukaan kesäkuun loppuun mennessä 3 000 pisteeseen. Se tarkoittaisi lähes 25 prosentin syöksyä tiistain päätöskursseihin verrattuna.
Arviosta kertovat muun muassa Bloomberg ja Financial Times.
Liikepankin strategi Michael Wilsonin mukaan osakkeet ovat muun muassa kiristyvään rahapolitiikkaan ja inflaatioon liittyvien riskien takia yhä tuntuvasti ylihinnoiteltuja.
Verkkokauppa vähentää satoja työpaikkoja
Saksalainen muotiverkkokauppa Zalando ilmoittaa vähentävänsä satoja työpaikkoja, koska verkkokaupan kasvu on hiipunut. Yhtiö toimii nykyisin 25:ssä Euroopan maassa ja työllistää yli 17 000 ihmistä.
Koronapandemian aikoja leimasi verkkokaupan nopea kasvu, kun asiakkaat pysyttelivät kotona, mutta tahti on sen jälkeen hidastunut. Yhtiö ilmoittaa nyt kasvattaneensa työvoimaansa korona-aikoina liian nopeasti.
Yhtiö ei kertonut vielä tarkemmin vähennyssuunnitelmistaan, mutta ilmoitti niiden koskevan myös ylempää johtoa. Asiakaspalvelusta, logistiikkakeskuksista ja outlet-myymälöistä ei ole tarkoitus vähentää väkeä.
Vuonna 2008 perustettu Zalando on noussut Euroopan suurimmaksi muodin verkkokaupaksi, mutta se joutui viime kesänä antamaan tulosvaroituksen myynnin jäädessä ennakoitua pienemmäksi.
Pandemian kurittama Tallink kipusi plussalle
Varustamokonserni Tallink jatkaa kiipeämistään kohti koronapandemiaa edeltäneitä tuloksiaan.
Viime vuonna tulos nousi 13,9 miljoonaa euroa plussalle, kun vuotta aiemmin tulos oli 56,6 miljoonaa euroa miinuksella. Matkaa koronapandemiaa edeltäneen vuoden 2019 tulokseen on kuitenkin vielä: tuolloin koko vuoden tulos oli 49,7 miljoonaa euroa viivan paremmalla puolella.
Liikevaihto pongahti viime vuonna 771,4 miljoonaan euroon edellisvuoden 476,9 miljoonasta eurosta.
Myös matkustajamäärät jatkoivat kasvuaan. Tallinkin aluksilla matkusti viime vuonna lähes 5,5 miljoonaa ihmistä, kun vuotta aiemmin luku oli vajaat kolme miljoonaa.
Ericsson kaavailee isoja leikkauksia Ruotsissa
Verkkolaitteita valmistava Ericsson aikoo vähentää 1 400 työpaikkaa Ruotsissa. Työpaikkojen vähennykset liittyvät laajempaan suunnitelmaan, jonka tavoitteena on hillitä kustannuksia.
Yritys on aiemmin ilmoittanut pyrkivänsä vähentämään kustannuksia yhdeksällä miljardilla kruunulla. Summa vastaa noin 0,81:tä miljardia euroa.
Yritys on neuvotellut työntekijöiden edustajan kanssa kuukausien ajan siitä, miten kustannuskuri toteutetaan. Työpaikkojen vähennykset pohjautuvat vapaaehtoisuuteen, jossa yhtiön jättäville työntekijöille tarjotaan eropaketteja.
Atrian tulos pysyi vakaana
Elintarvikekonserni Atrian tulos pysyi viime vuonna lähes samana kuin vuotta aiemmin. Yhtiön oikaistu liikevoitto vuodelta 2022 oli 49 miljoonaa euroa, kun se toissa vuonna oli 49,2 miljoonaa euroa.
Konsernin liikevaihto puolestaan kasvoi lähes 1,7 miljardiin euroon toissa vuoden runsaasta 1,5 miljardista eurosta.
Hallitus esittää, että yhtiö jakaa vuodelta 2022 osinkoa 0,70 euroa osakkeelta. Toissa vuonna osinkoa jaettiin 0,63 euroa.
Tilinpäätöstiedotteen mukaan liikevaihto kasvoi muun muassa myyntihintojen korotusten sekä vakaina pysyneiden vähittäiskauppa- ja Foodservice-myyntivolyymien ansiosta.