Yhdysvaltain dollari on pitänyt paikkansa reservivaluuttana ja maailmanlaajuisesti tärkeimpänä vaihdon välineenä jo pitkään. Valtaosa kansainvälisestä kaupasta pyörii dollareissa, niin myös velkamarkkinoista.
Keskeisen asemansa vuoksi muutokset dollarin kurssissa näkyvät kaukana Yhdysvaltain ulkopuolella, ja niiden vaikutukset voivat olla merkittäviä.
Edellisen vuoden aikana dollari on ollut hyvin vahva. Dollarin kurssia muihin johtaviin valuuttoihin vertaava Dollari-indeksi on ollut nykyistä korkeammalla viimeksi 2000-luvun alussa ja hieman laajempi Bloombergin Dollar Spot -indeksi kävi syyskuussa ennätyskorkealla, joskin sen laskeminen aloitettiin vasta vuoden 2004 lopulla.
Dollarin arvoa vertailevissa indekseissä suurin paino annetaan eurolle, joka oli dollaria arvokkaampi lähes 20 vuoden ajan, kunnes viime kesänä se vaipui ensin dollarin tasolle ja sittemmin sen alle.
Monien kannalta dollari oli viime vuonna liiankin kovassa iskussa. Dollarin vahvan kiidon on katsottu pahimmillaan uhkaavan jo maailmantalouden vakautta.
Vahva dollari on ongelma etenkin kehittyville talouksille, jotka ovat usein riippuvaisia dollareissa saatavasta rahoituksesta, vaikka ne saavat tulonsa pääosin muussa valuutassa. Kun dollari vahvistuu, monien yritysten tai maiden lainakulut kasvavat, mutta tulot pienenevät ainakin dollareissa mitattuna.
Dollarin vahvistuminen myös vaikeuttaa muun maailman yrityksiä hillitä tavoitteita nopeammaksi kiihtynyttä inflaatiota, kun dollareissa ostettujen tavaroiden tai palveluiden hinnat nousevat paikallisessa valuutassa entisestään.
Lue lisää: Dollari pyörittää maailmantaloutta, mutta nyt siitä on tullut jo liian vahva valuutta.
Viime syksyn huippujen jälkeen dollarin arvo muihin keskeisiin valuuttoihin verrattuna on kuitenkin kääntynyt laskuun. Esimerkiksi euro nousi takaisin dollarin ohi loka–marraskuussa ja yhdellä eurolla on tällä viikolla saanut noin 1,06 dollaria.
Dollari-indeksi on laskenut syyskuun huipustaan yli kahdeksan prosenttia ja Bloombergin Dollar Spot -indeksi noin 7,5 prosenttia.
Monet asiantuntijat uskovat, että dollarin huippuvire on ohi, ja maailmankaupan ykkösvaluutan kurssi tulee kehittymään heikosti jopa vuosien ajan.
”Uskomme, että dollari on saavuttanut huippunsa, ja että usean vuoden heikko trendi on alkanut”, sanoo singaporelaisen BNP Paribas -yhtiön kehittyvien markkinoiden tutkimuspäällikkö Siddharth Mathur uutistoimisto Bloombergille.
Merkkejä dollarin heikkenemisestä – ja toisaalta syitä sille – löytyy eri puolilta maailmaa.
Dollarin vahvistumista viime vuonna ajoivat eritoten Yhdysvaltain keskuspankki Fedin poikkeuksellisen kova ohjauskoron nostotahti sekä markkinoiden yleinen epävarmuus.
Kun Fed kiristi rahapolitiikkaa tuntuvasti ja korot nousivat Yhdysvalloissa, se houkutteli sijoittajia siirtämään varallisuuttaan Yhdysvaltoihin aiempaa parempien korkotuottojen houkuttamana. Tämä puolestaan nosti dollarin kysyntää entisestään.
Fed kiristi rahapolitiikkaansa viime vuonna rajummin kuin moni muu keskuspankki.
Tänä vuonna Fed on kuitenkin hidastanut ohjauskoron nostotahtia, ja markkinoilla spekuloidaan jo sillä, milloin keskuspankki päättää kääntää ohjauskoron laskuun.
Samaan aikaan keskuspankit muualla ovat jatkaneet rahapolitiikan kiristämistä, ja siten kirineet Fedin ”etumatkaa” kiinni. Esimerkiksi Euroopan keskuspankin EKP:n odotetaan nostavan talletuskorkonsa syksyyn mennessä 3,75 prosenttiin, eli historiallisen korkealle.
Lue lisää: Euroalueen lopulliset inflaatiotiedot tukevat EKP:n koronnostojen jatkumista
Toinen merkittävä syy dollarin vahvalle kehitykselle viime vuonna oli globaalien markkinoiden yleinen epävarmuus. Venäjän hyökkäyssodan aiheuttama energiakriisi runteli Eurooppaa ja Kiinan tiukat koronasulut sekoittivat maailmantalouden rakenteita.
Korkea inflaatio ja sen hillitsemiseksi tehdyt koronnostot heikensivät markkinatunnelmia entisestään.
Kun markkinoiden tilanne oli epävakaa, alkoivat sijoittajat vältellä korkean riskin sijoituskohteita. Muiden sijoitusvaihtoehtojen pelottaessa sijoittajat veivät varojaan turvasatamaan, vakaaseen dollariin.
Nyt sijoittajien pelot ovat ainakin jossain määrin alkaneet lieventyä. Yksi merkki siitä on alkuvuoden vahva rahavirta kehittyvien markkinoiden sijoituskohteisiin. Kehittyvät taloudet myös hyötyvät dollarin heikkenemisestä, kun niiden tuontikustannukset pienenevät. Tämä taas auttaisi hillitsemään maailmanlaajuista inflaatiovauhtia.
Lue lisää: FT: Sijoittajat puskevat rahaa kehittyville markkinoille lähes ennätystahtiin
Jotkut institutionaaliset sijoittajat ovat jo lyöneet vetoa dollarin heikkenemisen puolesta. Bloombergin mukaan harva kuitenkaan uskoo, että dollarin arvo tulisi lähiaikoina romahtamaan.
”Dollari on saavuttanut huippunsa, mutta emme usko kahden viime vuoden vahvan kehityksen kumoutuvan täysin”, sanoo Bloombergille singaporelaisen Pinebridge Investments -yhtiön Aasian korkosijoitusjohtaja Omar Slim.
”Huippu on nähty, mutta dollari tulee pysymään tuettuna, koska sitä pidetään edelleen turvasatamana”, sanoo Bloombergille Deutsche Bankin Aasian ja Tyynenmeren alueen sijoitusjohtaja Stefanie Holtze-Jen.
Suomessa Nordean ekonomistit povasivat torstaina, että tulevina kuukausina dollari tulee vielä vahvistumaan euroon verrattuna, kun Fed joutuu nostamaan ohjauskorkoa vielä odotettua enemmän.
He kuitenkin uskovat, että vuoden jälkipuoliskolla euro ja muut dollarin tärkeimmät verrokkivaluutat vahvistuvat dollariin nähden, kun keskuspankin koronnostot päättyvät.
Nordean ekonomistit kuitenkin muistuttavat, että odotettua korkeammalle nousevat korot lisäävät taantuman riskiä. Ja näin ollen on myös mahdollista, että Yhdysvaltain dollari vahvistuu taas yllättävänkin pian.