Entinen Outokumpu Oy.n toimitusjohtaja, Kansallis-Osake-Pankin pääjohtaja, Merita-pankin toimitusjohtaja ja MeritaNordbankenin varatoimitusjohtaja Pertti Voutilainen, 82, on saanut syytteen törkeästä veropetoksesta.
Espoossa asuva vuorineuvos joutuu vastaamaan syytteeseen Länsi-Uudenmaan käräjäoikeudessa. Törkeästä veropetoksesta voi saada vankeutta vähintään neljä kuukautta ja enintään neljä vuotta.
Pertti Voutilainen kertoo Helsingin Sanomille, että kyse on kanadalaisen kaivosyhtiön Agnico Eagle Minesin hallituspalkkioista.
”Että onko ne kaikki hallituspalkkiot oikein [verottajalle] ilmoitettu”, hän sanoo.
Agnico Eagle Minesin Kittilän kaivos on Euroopan suurin kultakaivos. Yhtiö kertoo, että sen louhii vuodessa noin kaksi miljoonaa tonnia malmia, josta vuotuinen tuotanto on noin noin 7 000 kiloa kultaa.
Voutilainen oli kanadalaisen yhtiön hallituksen jäsen vuodesta 2005 ”kymmenkunta vuotta”.
Kullan etsintää yli 300 metrin syvyyydessä Agnico Eaglen kultakaivoksella Kittilässä maaliskuussa 2015.
”Tämä on mutkikas juttu, josta ei tiedä, mikä on totuus. Mutta kaikki veroni olen maksanut”, Voutilainen sanoo.
Voutilaisen mukaan jutussa on monta haaraa, ja hän jättää tarkemmat tiedot käräjäoikeuden käsiteltäväksi. Syyte tulee julki, kun sen käsittely Länsi-Uudenmaan käräjäoikeudessa on alkanut.
Voutilainen ei halua avata sitäkään, millaisista summista oikeudenkäynnissä on kysymys, mutta törkeä tekomuoto edellyttää huomattavaa taloudellista hyötyä.
Vakiintuneen käytännön mukaan lainsäätäjän tarkoittama huomattava taloudellinen hyöty on noin 15 000–20 000 euroa, joka siis olisi jäänyt veroina maksamatta.
Voutilainen on nykyään eläkkeellä ja viettää aikaa muun muassa kesäasunnolla Juojärvellä Outokummussa.
Helsingin Sanomat on kertonut 2021–2022 ensimmäisistä isoista vallankäyttäjistä, jotka ovat joutuneet tuomiolle verovapaista tuloistaan.
Tähän mennessä julkisuuteen tullut nimekkäin on varustamoyhtiö Finnlinesin entinen toimitusjohtaja ja Nokian entinen johtaja Antti Lagerroos, joka sai Helsingin käräjäoikeudessa vuoden ehdollista vankeutta törkeästä veropetoksesta. Tuomio ei ole lainvoimainen, sillä Lagerroos on valittanut siitä hovioikeuteen.
Teollisuusneuvos Keijo Kopra puolestaan sai kahden vuoden vankeusrangaistuksen törkeästä veropetoksesta loppuvuonna 2021. Kopra salasi pääomatuloja Sveitsistä ja korkotuloja Suomesta ja selvisi hänkin ehdollisella rangaistuksella.