Sähkö­tukea ja -vähennyksiä on haettu odotettua vähemmän

Kuuden ensimmäisen viikon aikana sähkötukea haki alle 1 500 kotitaloutta ja tukea oli myönnetty 324:lle.

Syitä tuen odotettua vähäisemmälle kysynnälle ovat olleet leuto talvi ja sähkön hinnan maltillinen kehitys. Voimalinjoja kylmässä pakkassäässä Espoossa 22. helmikuuta.

24.2. 16:34

Sähkötukea ja sähkövähennystä on haettu tänä talvena ennakoitua vähemmän, ilmoittivat Kela ja Verohallinto perjantaina. Syitä tuen odotettua vähäisemmälle kysynnälle ovat olleet leuto talvi sekä sähkön hinnan maltillinen kehitys.

Lokakuussa 2022 annetussa hallituksen esityksessä arvioitiin, että sähkötukea tulisi saamaan noin 100 000 kotitaloutta. Sähkövähennyksen saajia arvioitiin olevan noin 250 000.

Kela julkaisi sähkötuen hakulomakkeen tammikuun alkupuolella. Kuuden ensimmäisen viikon aikana sähkötukea oli hakenut vajaat 1 500 kotitaloutta ja tukea oli myönnetty 324:lle. Varsinkin tammikuun puolella myönteisten päätösten määrä oli vähäinen.

”Tavallisin syy tähän on ollut se, että tukea on haettu vuoden 2022 puolella tapahtuneeseen sähkönkulutukseen. Sähkötuki on tarkoitettu sähkömenoihin, jotka ovat syntyneet tammi–huhtikuussa 2023”, kertoi projektipäällikkö Kirsi Metsävainio Kelasta tiedotteessa.

Hänen mukaansa tukea ei makseta myöskään silloin, jos sähkömenot jäävät alle sähkötuen omavastuun, joka on 400 euroa kuukaudessa. Tukea ei voi saada sähkönsiirron kustannuksiin.

Pienituloisimmat kotitaloudet ovat saaneet apua lämmitysmenoihinsa toimeentulotuesta. Tammikuussa noin 3 500 kotitaloutta haki lämmitysmenoihinsa perustoimeentulotukea.

Veroista tehtävää sähkövähennystä on hakenut 1 500 henkilöä verokorttihakemuksella.

Sähkövähennystä saa verotuksessa, jos tammi–huhtikuun sähköenergiakulut ovat yhteensä yli 2 000 euroa. Vähennys on 60 prosenttia 2 000 euron ylittävästä osasta, kuitenkin korkeintaan 2 400 euroa vakituista asuntoa kohti.

Sähkötuen ja sähkövähennysten saajien lopullisia määriä on Kelan ja Verohallinnon mukaan vaikea arvioida. Hakemusmäärien odotetaan kasvavan maalis–huhtikuussa.

Tammi–huhtikuun sähkölaskuihin voi hakea sähkötukea tämän vuoden loppuun saakka. Verotuksen sähkövähennystä täytyy hakea viimeistään vuoden 2024 keväällä, jolloin tämän vuoden esitäytetty veroilmoitus tulee täydennettäväksi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita