G7-maat varoittavat seuraamuksista pakotteiden rikkomisesta

Länsimaat ovat esittäneet huolta siitä, että valtiot kiertävät Venäjä-pakotteita käymällä kauppaa Venäjän naapurimaiden kanssa.

G7-maiden johtajat ja Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi (vas. ylh.) tapasivat virtuaalihuippukokouksessa perjantaina.

25.2. 13:07

Ukrainan länsiliittolaiset varoittavat ”vakavista seuraamuksista” maille, jotka auttavat Venäjää kiertämään pakotteita.

G7-maat ilmoittivat perjantaisen huippukokouksensa jälkeen, että ryhmä aikoo ryhtyä toimiin kolmansien maiden toimijoita, jotka toimittavat Venäjälle materiaalia sen hyökkäyssotaan Ukrainassa, vastaan. Asiasta kertovat muun muassa talouslehti Financial Times (FT) ja ukrainalainen uutistoimisto Ukrinform.

”Vaadimme kolmansia maita ja muita kansainvälisiä toimijoita, jotka yrittävät kiertää tai horjuttaa toimiamme, lopettamaan materiaaliavun tarjoamisen Venäjän sotaan tai kohtaamaan vakavia seuraamuksia”, sanoivat G7-maiden johtajat.

G7-maihin kuuluvat Yhdysvallat, Kanada, Ranska, Saksa, Italia, Britannia ja Japani.

Myös kaksitoista EU-maata on pyytänyt EU:ta vaatimaan yhtiöitä ja kolmansia maita lopettamaan Venäjän-vastaisten pakotteiden kiertämisen, kertoi uutistoimisto Reuters aiemmin tällä viikolla.

Länsimaat ovat esittäneet huolta siitä, että valtiot kiertävät Venäjä-pakotteita käymällä kauppaa Venäjän naapurimaiden kanssa. Suomenkin tullin mukaan osa Suomesta Kazakstaniin ja Uzbekistaniin vietävistä tavaroista jää tosiasiassa Venäjälle, jonka kautta tuotteita toimitetaan.

Tullin tilastojohtaja Olli-Pekka Penttilä kertoi eilen HS:lle, että Tulli on esittänyt pakotteisiin lisäyksiä, joilla pyrittäisiin tiukemmin estämään Venäjä-pakotteiden kiertämistä.

Lue lisää: Suomen vienti Venäjän naapuriin kasvoi huomattavasti – Iso osa tuotteista Venäjä-pakotteiden alaisia

Erityistä huolta aiheuttaa Kiinan tuki Venäjälle, sillä Kiina on osin korvannut länsimaat teknologian toimittajana Venäjälle. Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin mukaan on myös merkkejä siitä, että Kiina suunnittelee aseavun antamista Venäjälle.

Pakotteiden kiertämisen estämiseksi Yhdysvallat on asettanut teknologiakaupan mustalle listalleen 86 uutta ryhmää Venäjältä ja Kiinasta. Yksi näistä on yksityinen kiinalainen avaruusyritys China Head Aerospace Technology, joka tarjoaa satelliittidatan tulkinta­palveluja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita