EU ryhtyy valvomaan tiukemmin Venäjän-vastaisten talouspakotteiden noudattamista ja laajentaa entisestään pakotteita valtioihin, yhtiöihin ja yksilöihin, jotka auttavat Venäjää sen hyökkäyksessä Ukrainaan.
EU-maat sopivat kymmenennestä pakotepaketista myöhään perjantai-iltana, ja uusien tuonti- ja vientirajoitusten ohella paketti sisältää paljon uusia keinoja, joilla jo asetettujen pakotteiden noudattamista valvotaan.
Yksi tehostamistoimi on, että EU kieltää kaksikäyttötuotteiden ja aseiden kuljetuksen kolmansiin maihin Venäjän kautta. Kaksikäyttötuotteilla tarkoitetaan siviiliteknologiaa, joka sopii myös sotilaskäyttöön.
Tähän saakka lainsäädäntö on sallinut pakotteiden alaisten tuotteiden kuljetuksen Venäjän kautta, ja viranomaiset ovat olleet huolissaan siitä, että matkalla osa tuotteista jää Venäjälle. Tätä porsaanreikää pakotteissa on viranomaisten mukaan hyödynnetty myös Suomen itärajalla.
Vienti Suomesta Keski-Aasian maihin kuten Kazakstaniin, Uzbekistaniin ja Kirgisiaan kasvoi voimakkaasti viime vuonna, ja viennistä 70 prosenttia oli Venäjä-pakotteiden alaisia tuotteita.
”Venäjän pakotenimikkeisiin kuuluvien tavaroiden vienti näihin maihin itseasiassa selittää sen koko viennin kasvun. Jos ne nimikkeet otetaan pois, suoraan sanottuna ei näy kasvua ollenkaan”, Tullin tilastojohtaja Olli-Pekka Penttilä sanoi HS:lle perjantaina.
Tulli ei pysty seuraamaan, mihin tavarat lopulta päätyvät, mutta Penttilä epäilee, että osa viennistä on pakotteiden kiertämistä.
”Kyllä sitä tavaraa jää Venäjälle.”
Jatkossa ainakin osa Keski-Aasian viennistä pysähtyy rajalle. Läpikuljetuskielto ei kuitenkaan koske kaikkia vientikiellon piirissä olevia tuotteita, vain kaksikäyttötuotteita ja aseita.
Lue lisää: Suomen vienti Venäjän naapuriin kasvoi huomattavasti – Iso osa tuotteista Venäjä-pakotteiden alaisia
Samalla EU lisää vientikieltolistalle uusia kaksikäyttötuotteita ja teknologiaa, josta voi olla hyötyä Venäjän sotilaalliselle suorituskyvylle. Listalle lisättiin muun muassa lämpökamerat, tutkat, kiikarit, raskaat ajoneuvot ja niiden varaosat, generaattorit ja paljon erilaisia teollisuuden laitteita.
EU iskee pakotteilla myös Venäjää avustaviin, ei-venäläisiin yhtiöihin. Lisäksi Venäjän kansalaisilta kielletään jäsenyys EU:ssa sellaisten yritysten hallituksissa, joiden toimiala liittyy kriittiseen infrastruktuuriin, kuten energiantuotantoon.
Ulkoministeriön lauantai-iltana julkaiseman tiedotteen mukaan venäläisten mediatalojen lähetystoimintaa EU:ssa koskevia rajoituksia laajennetaan ja maakaasun varastointikapasiteetin tarjoaminen venäläisille toimijoille estetään.
Venäjän ulkopuolelle rekisteröityjen, venäläisessä omistuksessa tai hallinnassa olevien tilauslentojen operaattoreille asetetaan ilmoitusvelvoite. Lisäksi asetetaan velvoite eurooppalaisille toimijoille raportoida kytköksensä Venäjän keskuspankin varoihin, ulkoministeriön tiedotteessa kerrotaan.
Ensimmäistä kertaa pakotteet ulottuvat seitsemään iranilaiseen yhtiöön, jotka ovat toimittaneet Venäjälle Shaheed 136 -lennokkeja. Venäjä on tiettävästi ostanut satoja lennokkeja ja käyttänyt niitä Ukrainassa. Komission mukaan lennokkien valmistuksessa on käytetty eurooppalaisia osia.
Pakotelistalle lisätään myös varustamo, joka viranomaisten mukaan on auttanut Venäjää kiertämään öljyvientirajoituksia.