Aktian toimitus­johtaja Mikko Ayub jättää tehtävänsä heti – saiko Ayub potkut?

Aktian väliaikaisena toimitusjohtajana toimii varatoimitusjohtaja Juha Hammarén.

Aktian toimitusjohtaja Mikko Ayub jättää tehtävänsä.

27.2. 8:44 | Päivitetty 27.2. 14:27

Aktian toimitusjohtaja Mikko Ayub jättää tehtävänsä.

Kyse on pankin hallituksen ja Ayubin yhteisestä päätöksestä, yhtiö tiedottaa.

Ayub jättää tehtävänsä välittömästi. Hän on toiminut tehtävässä lokakuusta 2018 lähtien.

Pankin mukaan hakuprosessi uuden toimitusjohtajan valitsemiseksi on käynnistetty.

Aktian hallituksen puheenjohtaja Lasse Svensin mukaan hallitus sopi yhdessä Mikko Ayubin kanssa maanantaiaamuna, että Ayub jättää tehtävänsä. Svensin mukaan aiheesta on käyty keskusteluja jo aiemmin.

Saiko Mikko Ayub potkut?

”Olemme sopineet, että Mikko jättää tehtävän. Tämä on yhteinen sopimus.”

Eli onko vastaus kyllä tai ei?

”Vastaus on se, mitä äsken sanoin.”

Aktian vuoden 2021 palkitsemisraportissa kerrotaan toimitusjohtajan irtisanomisehdoista.

Ehtojen mukaisesti irtisanomisaika on kuusi kuukautta. Jos toimitusjohtaja saa potkut, hänelle maksetaan lisäksi yhdeksän kuukauden rahapalkkaa vastaavan eroraha. Raportin mukaan tämä ei päde, jos irtisanominen johtuu sellaisista syistä, jotka olisivat oikeuttaneet sopimuksen purkamiseen.

Aktian toimitusjohtajan kokonaispalkkiot koostuvat peruspalkasta, lyhyen aikavälin kannustimesta, pitkän aikavälin kannustimesta, lisäeläkkeestä ja lisäosakkeista. Vuonna 2021 kokonaispalkkioiden maksimisummaksi arvioitiin noin 809 000 euroa.

Palkitsemisraportissa kerrotaan, että toimitusjohtajalle maksettiin vuonna 2021 noin 689 000 euroa, minkä lisäksi hän sai noin 3 200 osakkeen kertapalkkion.

Vuonna 2021 Ayudin peruspalkka oli noin 335 000 euroa. Karkeasti arvioiden hän saa noin 168 000–419 000 euroa jättäessään tehtävänsä.

Svens ei kommentoi, miten monen kuukauden palkkaa vastaavan summan Ayud saa jättäessään tehtävänsä. Hän sanoo, ettei ole laskenut, miten suuri kokonaissumma tulee olemaan. Tämän vuoksi hän ei myöskään vahvista HS:n laskemaa arviota.

Svens vahvistaa, että tilanteessa toimitaan toimitusjohtajasopimuksen mukaisesti.

Aktian väliaikaisena toimitusjohtajana toimii varatoimitusjohtaja Juha Hammarén.

Hammarén on toiminut Aktian johtoryhmän jäsenenä vuodesta 2014. Vuodesta 2018 hän on johtanut Aktia Henkivakuutuksen hallitusta.

Ennen Aktiaa Hammarén toimi johtotehtävissä Sampo Pankissa ja Danske Bankissa, viimeksi Danske Finance oy:n toimitusjohtajana.

Mikko Ayub ehti vetää Aktiaa viiden vuoden ajan. Tuona aikana Aktia keskittyi varsinkin varainhoitoon ja muun muassa osti kilpailija Taalerin varainhoitopalvelut keväällä 2021.

Svensin mukaan uuden strategian toteuttaminen on sujunut toivotulla tavalla Ayubin toimitusjohtajakauden aikana.

Aktian tuloskehitys jäi kuitenkin viime vuosina vaisuksi. Viimeisin tulospettymys tuli vajaat kaksi viikkoa sitten, kun Aktia julkaisi tilinpäätöstiedotteensa. Yhtiön tulos jäi analyytikkojen odotuksesta.

Myös Aktian osakekurssin kehitys on ollut heikkoa verrattuna kilpailijoihin, kuten Nordeaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita