Onko sähkön hintalasku ohi? Halvin määräaikainen sopimus jumiutui 11 senttiin

Toistaiseksi voimassa oleva sopimus maksaa nyt halvimmillaan hieman yli 12 senttiä kilowattitunnilta.

Määräaikaisten sähkösopimusten halpeneminen on päättynyt toistaiseksi.

27.2. 14:17 | Päivitetty 27.2. 15:30

Pitkään jatkunut määräaikaisten sähkösopimusten halpeneminen näyttää pysähtyneen. Energiaviraston sopimusten hintavertailun mukaan halvin kiinteähintainen määräaikainen sopimus myy sähköenergiaa 11,19 sentillä kilowattitunnilta.

Halvin sopimustarjous oli sama myös viikko sitten. Sopimusta myy Vihreä älyenergia. Se on kaksivuotinen.

Määräaikaiset sähkösopimukset ovat halventuneet käytännössä kaksi kuukautta putkeen. Esimerkiksi vielä 12. joulukuuta halvin sopimus kauppasi sähköenergiaa 29 sentillä. Sen jälkeen kilowattituntikohtainen hinta on pudonnut lähes 18 sentillä.

Sähkön johdannaismarkkinoiden perusteella näyttää siltä, etteivät sähkösopimukset välttämättä halpene lähitulevaisuudessa.

Suomen sähköfutuurit ovat pikemminkin hienoisessa nousussa. Nyt sähkö maksaa Suomen alueen huhti–kesäkuun futuurikaupassa 10,4 senttiä kilowattitunnilta. Hinnassa on mukana 24 prosentin arvonlisävero. Viikko sitten hinta oli 10,1 senttiä.

Heinä–syyskuun sähköfutuuri maksaa nyt 9,4 senttiä, kun viikko sitten hinta oli 8,9 senttiä.

Toistaiseksi voimassa olevien sopimusten halvin tarjous on tällä haavaa 12,23 senttiä kilowattitunnilta. Kyseinen hinta on voimassa maaliskuun loppuun.

Sopimusta myy Vihreä älyenergia. Tämän jälkeen sopimuksen hinta määräytyy sähköpörssin Suomen hinnan perusteella. Kuukauden keskihintaan lisätään 3,56 sentin marginaali. Kuluttaja voi irtisanoa sopimuksen kahden viikon irtisanomisajalla.

Energiaviraston sivuilta löytyy myös toinen toistaiseksi voimassa oleva tarjous, jossa energiamaksu on alle 13 senttiä kilowattitunnilta. Sopimuksen myyjä on Pohjois-Karjalan Sähkö.

Sopimuksessa myyjä voi vaihtaa hintaa kuukauden kuluttua ilmoitettuaan siitä asiakkaalle. Kuluttaja voi irtisanoa sopimuksen kahden viikon irtisanomisajalla.

Pörssisähkön hinta on pysynyt viime viikkoina varsin tasaisena. Viimeisen viikon aikana sähkö on maksanut korkeimmillaan keskimäärin 14,4 senttiä päivässä ja halvimmillaan vajaat 5 senttiä.

Helmikuussa pörssisähkö maksoi keskimäärin 8,8 senttiä kilowattitunnilta. Pörssisähkö on ollut alkuvuoden keskimäärin viime vuoden tammi–helmikuuta halvempaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita