Tesla vain vihjaili uusista autoista tilaisuudessa, johon oli ladattu suuret odotukset

Autovalmistaja Tesla piti tehtaallaan tilaisuuden, johon ladattiin valtavat odotukset. Huhuttua uutta pikkuautoa ei nähty, ainakaan vielä.

Elon Musk puhui fossiilittomasta tulevaisuudesta, mutta ei esitellyt uutta autoa.

1.3. 20:43 | Päivitetty 2.3. 2:30

Teslan odotettiin esittelevän uuden auton torstain vastaisena yönä, mutta näyttävää lanseerausta odottaneet pettyivät.

Amerikkalainen autovalmistaja järjesti Texasissa tilaisuuden, johon oli ladattu valtavat odotukset. Sijoittajien päiväksi nimetyssä tapahtumassa odotettiin lanseerattavan auto, jota on kutsuttu Model 2:ksi.

Kyseessä olisi pieni sähköauto, jonka ennustetaan maksavan vain 25 000 dollaria eli noin 24 000 euroa. Tällä hetkellä Suomen halvin uusi Tesla maksaa runsaat 46 000 euroa.

Tilaisuudessa toimitusjohtaja Elon Musk luotsasi näkymää, miten fossiilisista polttoaineista voidaan luopua tulevaisuudessa. Hän katsoi muutoksen tapahtuvan teollisuuden, lämmityksen ja logistiikan sähköistämisellä.

”Saadaksemme pitkän matkan lentokoneita ja laivoja toimimaan akkuvoimalla, ne pitää suunnitella täysin uusiksi. Se on erilaista arkkitehtuuria”, Musk sanoi.

”Tämä on toivon ja optimismin viesti. Maailma voi muuttua ja tulee muuttumaan toimimaan kestävällä energialla. Se tulee tapahtumaan meidän elinaikanamme.”

Autoja odottaneille lohdutukseksi vilahti Muskin dioissa kaksi ”verhottua autoa”. Nämä autot oli merkitty tulevaisuuden suuren volyymin autoiksi, joiden tuotannoissa puhutaan sadoista miljoonista.

Tähän mennessä yhtiö on rakentanut yhteensä neljä miljoonaa autoa.

Elon Muskin esittelemissä dioissa vilahti kaksi tuntematonta autoa ”verhottuna”.

Tesla ainakin vahvisti tilaisuudessa, että futuristinen Cybertruck-pickup julkaistaan tänä vuonna. Autoa on odotettu jo vuosia.

Yhtiö myös pyrki vakuuttamaan sijoittajat sillä, että se aikoo suoraviivaistaa autojen tuotantoa: Tulevaisuuden autot aiotaan tehdä jopa puolet halvemmalla ja paljon nopeammin kuin nyt. Tämän tueksi yhtiö esitteli yli kaksi tuntia saavutuksiaan.

Tuotantokustannusten puolitus tukisi käsitystä, että halpa sähköauto on yhä mahdollinen. Teknologiasijoittaja Ross Gerber valoi Twitterissä uskoa Tesla-faneihin sanomalla, että ”se on tulossa”.

Yön ennakkotietojen mukaan markkinareaktiot olivat kielteiset, koska yhtiö ei esitellyt konkreettisesti uutta autotuotetta. Cybertruck sentään oli esillä aulassa.

Lue lisää: Tesla laski hintoja, myynti kasvoi Suomessa yli 1 000 prosenttia

Puheet logistiikan sähköistämisestä ja kestävän kehityksen tulevaisuudesta ovat osa Muskin ”suuren suunnitelmansa” kolmatta osaa.

Ensimmäinen osa oli vuonna 2006 julkaistu blogipostaus, jossa Musk määritteli yhtiön tulevaisuuden. Se kulminoitui ajatukseen, että Tesla rakentaa ensin urheiluauton, josta saatavilla tuloilla lähdetään rakentamaan yhä halvempia sähköautoja.

Suunnitelman kakkososa julkistettiin 2016, ja tuolloin Muskin visio laajeni syvemmin aurinkoenergian hyötykäyttöön ja autonomiseen ajamiseen.

Yhtiö alkoi purkaa pala palalta nyt esiteltyä ja laveaa kolmosvaihetta Twitterissä, jonka toimitusjohtaja Musk osti viime vuonna.

Lue lisää: Teslan osakekurssi on lähes tuplaantunut alkuvuoden aikana – Miksi?

Meksikon presidentti Andrés Manuel López Obrador kertoi tiistaina, että Tesla aikoo avata autotehtaan Monterreyhyn maan pohjoisosaan. Maan hallinnon mukaan kyseessä on viiden miljardin dollarin eli noin 4,7 miljardin euron investointi.

Teslalla on ennestään viisi ”Gigafactorya”, joista kolme on Yhdysvalloissa, yksi Saksassa ja yksi Kiinassa. Tesla vahvisti tilaisuudessaan tehtaan tulon Meksikoon

Teslan osakekurssi on ollut nousujohteisella käyrällä koko alkuvuoden. Tiedotus­tilaisuuden annilla voi olla loppuviikosta merkittäviä seurauksia – niin hyviä tai huonoja – kurssiin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita