Tesla saattaa julkistaa keski­viikkona kilpailijat polvilleen saavan auton

Tesla pitää keskiviikkona tilaisuuden, johon on ladattu valtavat odotukset. Siellä Elon Musk kertoo ”suuren suunnitelmansa” seuraavan vaiheen.

Autovalmistaja Teslan seuraavista liikkeistä kuullaan keskiviikkona.

28.2. 10:10 | Päivitetty 28.2. 11:08

Autoalan katseet kääntyvät keskiviikkona Yhdysvaltojen Texasiin, jossa Tesla pitää tehtaallaan ison tiedotustilaisuuden.

Sijoittajille suunnatussa tilaisuudessa saatetaan lanseerata uusi auto. Se olisi tällä tietoa halpa kansanauto, jota etukäteen on kutsuttu ”Model 2:ksi”.

Huhuja kakkossarjan Teslasta on liikkunut jo pitkään, ja kyseessä olisi noin 25 000 dollaria eli vajaat 24 000 euroa maksava pieni sähköauto.

Auto voisi mullistaa markkinat, sillä nyt uudesta sähköautosta saa helposti maksaa kaksinkertaisen hinnan. Suomessa halvin uusi Tesla maksaa noin 47 000 euroa.

Teslan fanit ovat ilakoineet verkossa levinneistä kuvista, joissa oleva naamioitu auto näyttää aivan kuin uudelta pieneltä Teslalta.

Lue lisää: Teslan osakekurssi on lähes tuplaantunut alkuvuoden aikana – Miksi?

Tilaisuudessa toimitusjohtaja Elon Musk aikoo julistaa ”suuren suunnitelmansa” kolmannen osan.

Ensimmäinen osa oli vuonna 2006 julkaistu blogipostaus, jossa Musk määritteli yhtiön tulevaisuuden. Se kulminoitui ajatukseen, että Tesla rakentaa ensin urheiluauton, josta saatavilla tuloilla lähdetään rakentamaan yhä halvempia sähköautoja.

Suunnitelman kakkososa julkistettiin 2016, ja tuolloin Muskin visio laajeni syvemmin aurinkoenergian hyötykäyttöön ja autonomiseen ajamiseen.

Nyt Musk aikoo esitellä kolmannen vaiheen. Helmikuun alussa hän julisti Twitterissä esittelevänsä ”polun kestävän energian tulevaisuuteen maapallolla”.

Tesla on hyvä mainostamaan pöhinää, vaikka Musk ei kertoisikaan keskiviikkona mitään merkittävää.

Tilaisuudessa hän saattaa valottaa lisätietoa kuskittomasta ”robotaksista” ja futuristisesta Cybertruck-sähköpickupista.

Teslan autofantasioita jarruttaa akkuteknologiaan vaadittavien osien kova hinta. Etenkin litiumin hinta vaivaa Muskia.

Analyytikot varoittavat intoilemasta, mitä Musk tulee puhumaan.

”Muskin kaavan purkaminen on hyvin yksinkertaista. Ota mikä tahansa aikaikkuna, jonka hän sanoo, ja kerro se kahdella”, veisteli teknologiasijoittaja Gene Munster uutistoimisto Reutersille.

Teslan osakekurssi on noussut vaikean viime vuoden jälkeen rajusti. Maanantaina päätöskurssilla osake on noussut alkuvuoden aikana lähes 70 prosenttia.

Lue lisää: Teslan hallituksen jäsen: Musk päästäisi yhtiön konkurssiin, jos kilpailija valmistaisi paremman sähköauton

Lue lisää: Tesla teki mikro­skooppisen hinnoittelu­muutoksen Kiinassa, mikä enteilee yhtiön suuntaa

Lue lisää: Tesla teki auton, joka tekee vanhat superautot tarpeettomiksi – testissä oli lähes taju lähteä

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita