Suomi vajosi tekniseen taantumaan – ”Valopilkkuja on vaikea löytää”

Suomen talous kasvoi Tilastokeskuksen mukaan viime vuonna kokonaisuudessaan kaksi prosenttia. Loppuvuodesta kehitys kääntyi Suomen kannalta heikkoon suuntaan.

Tilastokeskus kertoo, miten Suomen talous selvisi kolmannesta poikkeusvuodesta peräjälkeen.

28.2. 5:00 | Päivitetty 28.2. 9:37

Suomi on vajonnut tekniseen taantumaan, kertoo Tilastokeskus. Bruttokansantuote (bkt) supistui heinä–syyskuussa 0,1 prosenttia ja loka–joulukuussa 0,6 prosenttia edellisestä neljänneksestä.

Niin viennin, investointien kuin kulutuksen volyymit vähenivät selvästi viimeisellä neljänneksellä verrattuna edelliseen.

Useissa Suomen lähimaissa ja koko EU:ssa bkt:n kasvu on ollut vahvempaa, totesi Tilastokeskuksen yliaktuaari Samu Hakala. Poikkeuskin löytyy, tärkeästä Suomen kauppakumppanista.

”Kaksi viimeistä havaintoa on, että bkt on kääntynyt laskusuuntaan, eli taantuman tekninen määritelmä täyttyy. Suomi on taantumassa näiden tietojen valossa”, Hakala sanoi Tilastokeskuksen tiedotustilaisuudessa tiistaina.

Lue lisää: Suomi on vajoamassa taantumaan: tätä se tarkoittaa

Koko vuonna 2022 bruttokansantuote kasvoi Suomessa 2,0 prosenttia.

Eurostatin ennakkotietojen mukaan EU-alueen bruttokansantuote pysyi loka–joulukuussa heinä–syyskuun tasolla.

”Saksassa kehitys on ollut heikompaa kuin Suomessa, 1,8 prosenttia. Jos Suomi on viime vuonna menestynyt vähän huonommin kuin EU-alue keskimäärin, niin osasyy voi olla, että Saksalla on mennyt vähän heikommin”, Hakala sanoi.

Työllisten määrä kasvoi viime vuonna hyvin, mutta työtuntien määrä vähemmän. Toisin sanoen työn tuottavuus kasvoi viime vuonna 1,7 prosenttia, Hakala sanoi.

Yksityinen kulutus kasvoi alkuvuonna Suomessa mutta kääntyi kolmannella neljänneksellä laskuun.

Yksityinen kulutus väheni loka–joulukuussa 0,6 prosenttia verrattuna edeltävään vuosineljännekseen. Koko vuonna yksityiset kulutusmenot kasvoivat 2,1 prosenttia.

Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvist huomautti kommentissaan, että kahden prosentin kasvutahti kuulostaa hyvältä mutta heijastelee yksinomaan niin sanottua kasvuperintöä ja alkuvuoden koronaelpymistä.

Loppuvuonna talous alkoi supistua. Kahden peräkkäisen neljänneksen supistuminen merkitsee talouden siirtyneen taantumaan. Viimeisellä neljänneksellä bkt oli likimain samalla tasolla kuin vuonna 2021 samaan aikaan.

”Käytännössä yhden vuoden verran talouskasvua on taas pyyhkiytynyt pois Suomesta uusimman talouskriisin seurauksena. Romahduksesta ei silti voi puhua. Optimisti voi edelleen takertua siihen, että selvästi huonomminkin olisi voinut mennä”, Appelqvist kirjoitti lähettämässään tiedotteessa.

”Kaikki bruttokansantuotteen alaerät supistuivat, joten suoranaisia valopilkkuja on vaikea löytää”, Appelqvist summasi.

Lue lisää: Tarkimmin taantumat ennustanut mittari huutaa nyt varoitusta kuin palosireeni.

Lue lisää: Suomen talous vajosi viime vuoden lopussa ”tekniseen” taantumaan

Lue lisää: Grafiikat näyttävät, miten sota iski suomalaisten lompakkoon

Lue lisää: EU kiristää Venäjä-pakotteiden valvontaa ja sulkee Suomen itärajalla hyödynnetyn porsaan­reiän

Lue lisää: Suomen vienti Venäjän naapuriin kasvoi huomattavasti – Iso osa tuotteista Venäjä-pakotteiden alaisia

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita