Nordea: Sijoitus­­kupla on puhjennut ja hinnat laskevat

Sijoitusasuntojen kohdalla kupla on osin puhjennut suurissa kaupungeissa. Lohtua tuo se, että suurin osa pääkaupunkiseudun hintalaskusta on Nordean mukaan jo nähty.

Asuntojen myyntiajat ovat pidentyneet noin kuukaudella pääkaupunkiseudulla. Kerrostaloja Helsingin Jätkäsaaressa.

28.2. 15:00

Asuntojen hintojen odotetaan laskevan pääkaupunkiseudulla kymmenen prosenttia viime vuoden huippulukemista. Näin arvioi Nordean ekonomisti Juho Kostiainen pankin asuntomarkkinakatsauksessa tiistaina.

Suurin osa eli noin kolme neljännestä asuntojen hintojen laskusta on kuitenkin Kostiaisen arvion mukaan takana päin. Hintojen odotetaan laskevan vielä vähän kevään aikana.

Koko Suomen tasolla asuntojen hintojen odotetaan laskevan seitsemän prosenttia huippulukemista.

Korkojen nousu heijastuu enemmän pääkaupunkiseudun asuntomarkkinaan kuin muuhun maahan, sillä asuntojen hinnat ovat korkeammalla ja siten lainat ovat myös suurempia.

Juho Kostiainen.

Epävakaa taloustilanne näkyy selkeästi asuntokauppamäärissä.

”Asuntomarkkina on ollut horroksessa tänä talvena.”

Korkojen nousu, inflaatio, energian hinta ja epävarmuus ovat heijastuneet markkinoihin. Myös Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa näkyy yleisenä epävarmuutena taloudessa.

Pääkaupunkiseudulla asuntojen myyntiaika on pidentynyt reilusti. Viime ja edellisvuonna asunto löysi ostajansa noin 60 päivässä. Nyt myyntiaika on noin 90 päivää.

Aiemmin asunnot vaihtoivat omistajaansa pääkaupunkiseudulla selkeästi nopeammin kuin muualla maassa. Nyt pääkaupunkiseudun myyntiajat ovat jo pidempiä kuin muussa Suomessa. Muualla maassa asuntojen myyntiajat liikkuvat 80 päivän tuntumassa, eikä suuria heilahduksia ole nähty.

Suomessa kotien hinnat ovat kehittyneet vakaasti. Hintakehitys on ollut linjassa tulojen kasvun kanssa. Tämän vuoksi omistusasuntojen hintojen laskussa ei ole kyse kuplan poksahtamisesta.

Sen sijaan sijoitusasuntomarkkinoiden kupla on jo osin puhjennut. Yksiöiden hinnat ovat laskeneet nopeampaa kuin kaksioiden ja perheasuntojen. Sijoitusasuntojen hinnat ovat jo laskeneet suurissa kaupungeissa.

Sijoitusasuntojen hinnat ovat pääkaupunkiseudulla,Turussa ja Tampereella nousseet viime vuosina selkeästi nopeammin kuin vuokrat. Vuokrien kehitys on ollut tasaista.

Kostiaisen mukaan uusissa vuokrasopimuksissa näkyy jo, että kustannusten kasvua vyörytetään osin vuokralaisille. Vuosi sitten vuokrat laskivat, mutta nyt uusissa sopimuksissa vuokraa on korotettu Helsingissä noin kolme prosenttia.

Suomen käytetyin asuntolainojen viitekorko, vuoden euribor nousi tiistaina jo yli 3,7 prosentin.

Nordea arvioi 12 kuukauden euriborin nousevan kevään ja alkukesän aikana neljään prosenttiin. Viitekoron lisäksi asuntovelallisen korko koostuu myös henkilökohtaisesta marginaalista.

Noin neljän prosentin huipun jälkeen korkojen arvioidaan kääntyvän laskuun. Nordea ennustaa koron laskeneen 3,15 prosenttiin vuoden 2024 joulukuussa.

Korkoennusteisiin on syytä suhtautua varauksella, sillä korkoennusteet ovat aliarvioineet korkojen nousun todella pahasti.

Nordea on kotitalouksille myönnettyjen asuntolainojen määrällä mitattuna Suomen toiseksi suurin pankki.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita