Tavaravienti ja -tuonti laskivat joulukuussa, henkilöautojen vienti romahti täysin

Kauppataseen alijäämä kasvoi viime vuonna 10,6 miljardiin euroon.

Tullin ulkomaankauppatilaston mukaan tavaravienti laski joulukuussa 8,8 prosenttia joulukuuhun 2021 verrattuna.

28.2. 10:49

Suomen tavaraviennin arvo laski joulukuussa 8,8 prosenttia vuoden takaisesta, ilmenee Tullin ulkomaankauppatilastosta. Vienti oli arvoltaan 6,8 miljardia euroa.

Tuonnin arvo laski joulukuussa 5,3 prosenttia 7,2 miljardiin euroon.

Ulkomaankaupan reaalinen lasku oli vieläkin suurempaa, sillä sekä tuonti- että vientihinnat nousivat joulukuussa. Viennin volyymi laski lähes 18 prosenttia ja tuonnin volyymi lähes 15 prosenttia.

Tulli kertoo, että koneiden, laitteiden ja kuljetusvälineiden vienti yhteensä laski joulukuussa lähes 29 prosenttia vuoden takaisesta. Pudotus oli suurta etenkin kuljetusvälineissä. Henkilöautojen viennin arvo laski lähes 87 prosenttia viime vuoden joulukuusta.

Metsäteollisuuden tuotteiden kokonaisviennin arvo laski 0,6 prosenttia. Paperin, pahvin ja niistä valmistettujen tuotteiden sekä paperimassan vienti nousi, mutta sahatavaran viennin arvo laski.

”Öljytuotteiden viennin arvo nousi 57,3 prosenttia joulukuussa. Sekä vientihinnat että -määrät nousivat edellisen vuoden vastaavasta ajanjaksosta”, Tulli kertoo tiedotteessa.

Muiden kemianteollisuuden tuotteiden yhteenlaskettu viennin arvo laski reilut 17 prosenttia. Metallien ja metallituotteiden viennin arvo taas laski vajaat 11 prosenttia joulukuussa vientihintojen laskettua.

Viennin arvo Saksaan laski joulukuussa 29 prosenttia vuoden takaisesta, mutta Ruotsiin se nousi runsaat 8 prosenttia. Vienti Kiinaan nousi vajaat 32 prosenttia, kun vienti Venäjälle laski noin 50.

Tullin tilastoista ilmenee myös, että Suomen kauppatase oli joulukuussa 476 miljoonaa euroa alijäämäinen. Koko viime vuonna kauppataseen alijäämää kertyi 10,6 miljardia euroa, mikä oli 6,6 miljardia euroa enemmän kuin vuotta aiemmin.

”Yhteenlaskettu tavararyhmittäinen kauppataseen ylijäämä suureni metsäteollisuuden tuotteiden osalta vuonna 2022 edellisvuoteen verrattuna. Teollisuuden koneiden ja laitteiden kaupan ylijäämä pieneni, mutta metallien kaupan ylijäämä kasvoi. Alijäämä suureni energiatuotteiden”, malmien ja metalliromun sekä sähköteknisten koneiden ja laitteiden kaupassa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita