Opintolainoja nostettiin tammi­kuussa 335 miljoonalla eurolla

Opintolainoja nostettiin tammikuussa neljä prosenttia vähemmän kuin vuoden 2022 tammikuussa.

Kuvituskuvaa Tampereen ammattikorkeakoulun haalareista, joita voi nähdä muun muassa sairaanhoitajaopiskelijoiden päällä.

28.2. 15:52

Tammikuussa opintolainoja nostettiin 335 miljoonan euron edestä. Se on neljä prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten vastaavana ajankohtana.

Tammikuussa nostettujen opintolainojen keskikorko oli 2,24 prosenttia. Vuotta aiemmin uusien nostojen keskikorko oli 0,09 prosenttia.

Euriboriin sidotuista opintolainoista kolme neljännestä oli sidottu kuuden tai kahdentoista kuukauden euriboriin.

Opintolainakanta on kasvanut runsaasti viime vuosina. Opintolainakanta on yli kaksinkertaistunut vuoden 2017 opintotukiuudistuksen jälkeen. Aiemmin korkeakouluopiskelija pystyi saamaan opintolainaa 400 euroa kuussa, mutta uudistuksen jälkeen summa nousi 650 euroon kuussa.

Opintolainakannan kasvuvauhti on hidastunut. Tammikuussa vuosikasvuvauhti oli yhdeksän prosenttia. Kasvuvauhti on ollut hitaampaa viimeksi vuoden 2014 marraskuussa.

Osa opintovelallisista törmäsi vuodenvaihteessa opintolainansa rajuun koronnousuun. HS kertoi tammikuun alussa tapauksesta, jossa OP-ryhmältä otetun opintolainan korko nousi hetkessä 1 895-kertaiseksi.

Lue lisää: Opintolainojen korot nousivat huimasti – OP:lla korko saattoi nousta 1 895-kertaiseksi

Kotitaloudet nostivat tammikuussa uusia asuntolainoja 0,8 miljardin euron edestä. Se on 570 miljoonaa euroa vähemmän kuin vuosi sitten vastaavaan aikaan.

Uusien asuntolainojen keskikorko nousi 3,58 prosenttiin.

Sen sijaan korkojen nousu ei valunut säästäjille. Tammikuussa talletusten keskikorko oli 0,29 prosenttia. Uusien määräaikaisten talletusten keskikorko oli tammikuussa 1,98 prosenttia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita