Korot jatkavat rajua nousuaan – katso, miten nousu näkyy menoissasi

Vuoden euribor nousi tiistaina jo yli 3,7 prosenttiin.

Vuoden euribor nousi tiistaina jo yli 3,7 prosenttiin.

28.2. 14:25 | Päivitetty 28.2. 16:35

Asuntolainojen viitekorot rikkoivat tiistaina jälleen uusia rajapyykkejä, kun vuoden euribor nousi jo yli 3,7 prosentin. Tiistaina kyseinen viitekorko noteerattiin tarkalleen 3,725 prosenttiin. Korko nousi maanantaista 0,045 prosenttiyksikköä.

Vuoden euribor on suomalaisten käytetyin asuntolainojen viitekorko. Edellisen kerran korko oli yhtä korkea joulukuun alussa 2008.

Korkeimmillaan vuoden euribor oli lokakuussa 2008. Tuolloin korko kävi jopa yli 5,5 prosentissa.

Vuoden euribor on noussut ennätyksellisen nopeasti vuodesta 2022 saakka. Viime vuoden alussa korko oli vielä reilusti negatiivinen. Sen jälkeen korko on noussut pitkälti yli 4 prosenttiyksikköä. Nousu on ollut lähimenneisyydessä nopeaa, sillä vuoden euribor ylitti 3 prosentin rajan vasta hieman joulukuun puolivälin jälkeen.

Myös lyhyempien markkinakorkojen nousu on ollut ripeää. Tiistaina puolen vuoden euribor noteerattiin 3,29 prosenttiin ja kolmen kuukauden euribor 2,74 prosenttiin.

Korkojen nousu voi jatkua vielä entisestään, sillä inflaatio kiihtyi Ranskassa ja Espanjassa odotuksia nopeammin. Ranska ja Espanja ovat eurooppalaisia talousjättejä, joten kuluttajahintojen nousu niissä saattaa lisätä Euroopan keskuspankin (EKP) paineita jatkaa merkittäviä koronnostoja.

Korkojen nousu näkyy selvästi asuntokaupoilla. Suomalaiset kotitaloudet nostivat tammikuussa uusia asuntolainoja vain runsaalla 800 miljoonalla eurolla. Edellisen kerran lainoja on nostettu näin vähän tammikuussa 2003.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita