Helenin tulos parani lähes 75 prosenttia viime vuonna

Helenin sähkönmyyntiä laski asiakkaiden sähkönsäästö. Yhtiö arvioi, että energiamarkkinoiden arvaamattomuus jatkuu edelleen.

Energiayhtiö Helenin Salmisaaren-voimalaitos Helsingissä.

28.2. 17:49

Energiayhtiö Helenin kannattavuus parani merkittävästi viime vuoden lopulla samaan aikaan, kun suomalaiset kärvistelivät isojen sähkölaskujen kanssa.

Helenin liiketulos kasvoi loka–joulukuussa 31 miljoonaan euroon, kun vuotta aikaisemmin tappiota kertyi 11 miljoonaa euroa.

Sähkön korkea tukkumarkkinahinta paisutti liikevaihtoa yli kolmanneksen 669 miljoonaan euroon. Sähkön kokonaismyynti pieneni neljä prosenttia ja sähkönsiirto Helsingissä yhdeksän prosenttia.

Helenin tammikuussa aloittanut toimitusjohtaja Olli Sirkka kuvaa viime vuoden viimeistä neljännestä ”monessa suhteessa erittäin tapahtumarikkaaksi”.

”Vuonna 2022 Venäjän hyökkäyssodan Ukrainaan aiheuttama energiakriisi määritti markkinoita, ja päästöoikeuksien sekä raaka-aineiden hinnat jatkoivat nousuaan lähes koko vuoden”, Sirkka sanoo Helenin tiedotteessa.

Sirkan mukaan fiksu energiankäyttö näkyi nopeasti Helenin pörssisähköön siirtyneiden asiakkaiden vähentyneenä sähkönkulutuksena. Vuoden lopussa sähkönkulutus vähentyi kaikissa Helenin sopimustyypeissä.

Helenin koko koko viime vuoden tulos parani niin ikään merkittävästi. Viime vuoden liikevaihto kasvoi yli kolmanneksen toissavuotisesta lähes 1,8 miljardiin euroon ja liiketulos lähes 75 prosenttia 142 miljoonaan euroon.

Vertailukelpoiseksi muutettu liiketulos pysyi viime vuonna kuitenkin samana kuin vuonna 2021. Sähkön kokonaismyynti laski viime vuonna 12 prosenttia.

Toimitusjohtaja Sirkan mukaan Helenin asiakasmäärä säilyi vahvana ja yhtiö pystyi säilyttämään markkinaosuutensa, vaikka se korotti toistaiseksi voimassa olevien sähkötuotteidensa hintoja joulukuun alusta alkaen.

Helenin kaukolämpöliiketoiminta oli tappiollista, koska tuotantokustannukset nousivat merkittävästi ja yhtiö ei siirtänyt nousseita kustannuksia kokonaisuudessaan asiakashintoihin.

Energiakriisi ruuhkautti loppuvuodesta Helenin asiakaskanavat, ja se joutui sulkemaan joitain yhteydenottokanaviaan ruuhkan takia.

Helen ennakoi, että sen kuluvanan vuoden tulos heikkenee viime vuodesta. Yhtiö arvioi, että windfall-vero heikentää sen tulosta ja kassavirtaa merkittävästi.

Yhtiö odottaa, että energiamarkkinoiden yleinen epävakaus ja arvaamattomuus jatkuu edelleen. Helenin mukaan ”haastavat” markkinaolosuhteet ja energian tuotantorakenteen muutos aiheuttavat yhä suurta hintojen vaihtelua.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita