Toimitusjohtaja Jussi Pesonen sai viime vuonna 123 kertaa tavallisen UPM:n työntekijän palkan ja palkkiot

Toimitusjohtaja Pesosen palkat, palkkiot ja lisäeläke nousivat vuodessa yli 31 prosenttia yhteensä 6,5 miljoonaan euroon. UPM:n rivityöntekijän tilipussi kasvoi 1,3 prosenttia.

Toimitusjohtaja Jussi Pesonen esitteli vuoden 2022 UPM:n tulosta tiedotustilaisuudessa Helsingissä helmikuussa 2023.

3.3. 15:23 | Päivitetty 3.3. 15:56

Metsäyhtiö UPM:n toimitusjohtaja Jussi Pesonen sai viime vuonna työstään korvausta 123 kertaa niin paljon kuin yhtiön keskivertotyöntekijä. Vertailussa on laskettu mukaan palkat, palkkiot, osakeperusteiset maksut ja lisäeläke.

Asia selviää UPM:n perjantaina julkaisemasta palkitsemisraportista.

Pesosen saama korvaus UPM:ltä oli vime vuonna 6 488 000 euroa ja keskimääräisen työntekijän 52 940 euroa, selviää yhtiön palkitsemisraportista. Pesosen saama kokonaiskorvaus nousi 31,5 prosenttia, kun rivityöntekijän tilipussi kasvoi 1,3 prosenttia vuodesta 2021.

Kuluneen kuuden vuoden aikana UPM:n toimitusjohtajan ja rivityöntekijän palkkaero on ollut 94–136-kertainen, joten viime vuonna ero rivityöntekijöihin kasvoi keskimääräistä suuremmaksi.

UPM on laskenut keskivertotyöntekijän saaman korvauksen jakamalla henkilöstökulut tilikauden lopun henkilöstömäärällä. Keskivertotyöntekijän laskelmassa ei ole mukana toimitusjohtajaa.

HS selvitti toimitusjohtajien ja työntekijöiden palkkioiden eroja heinäkuussa 2019 julkaistussa jutussaan.

Selvityksen mukaan ison pörssiyhtiön toimitusjohtaja sai vuonna 2018 noin 48 kertaa enemmän korvauksia kuin tavallinen palkansaaja. Pesonen on viitejoukossaan harvinaisen hyvin palkattu toimitusjohtaja.

UPM lopetti toimitusjohtajan Jussi Pesosen rahakkaan etuusperusteisen lisäeläkejärjestelyn ja muutti sen maksuperusteiseksi joulukuussa 2020.

Periaatteessa maksuperusteinen lisäeläkejärjestely tuottaa selvästi vähemmän kuin etuusperusteinen lisäeläkejärjestely. Tuore palkitsemisraportti kertoo kuitenkin, että Pesosen hyväksi maksettiin vuonna 2022 noin miljoona euroa lisäeläkemaksuja.

Lisäeläkemaksu on samaa kokoluokkaa kuin ennenkin 2017–2021. Lisäeläkemaksun lisäksi toimitusjohtaja Pesonen saa lakisääteiden työeläkkeen kuten työntekijätkin.

Lisäeläke on käytännössä siirrettyä palkkaa, mikä mahdollistaa tulon lievemmän verotuksen eläkeaikana.

Jussi Pesosen eläkeikä tuli täyteen, kun hän täytti 60 vuotta marraskuussa 2020. Yhtiön hallituksen pyynnöstä hän kuitenkin jatkoi tehtävässään.

Pesonen on sittemmin ilmoittanut käyttävänsä mahdollisuuttaan siirtyä yhtiöstä eläkkeelle vuoden 2024 aikana.

UPM:n hallitus muutti lisäeläkejärjestelyn ehtoja samalla, kun toimitusjohtaja saavutti sopimuksen mukaisen eläkeiän 60 vuotta. Toimitusjohtaja olisi ollut oikeutettu jäämään eläkkeelle täyttäessään 60 vuotta marraskuussa 2020, mutta yhtiön hallituksen pyynnöstä hän jatkaa tehtävässään, UPM kertoo.

Jussi Pesonen on ollut jo useana vuonna parhaiten ansaitsevien pörssiyhtiön toimitusjohtajien joukossa.

Vuodelta 2021 Pesonen sai suomalaisten pörssiyhtiöiden toimitusjohtajista kolmanneksi suurimmat palkkiot.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita