Tesla laski hintoja, myynti kasvoi Suomessa yli 1 000 prosenttia

Teslan Model Y oli helmikuussa Suomen toiseksi myydyin henkilöautomalli. Samalla sähköautojen ensirekisteröintien osuus kasvoi Suomessa historiallisen suureksi.

Teslan Model Y oli helmikuussa Suomen toiseksi myydyin henkilöautomalli.

1.3. 13:02 | Päivitetty 2.3. 10:41

Sähköautovalmistaja Teslan alkuvuoden hinnanalennukset näkyivät suoraan autokaupassa. Autoalan tiedotuskeskuksen keskiviikkona julkaisemien tietojen mukaan Teslan henkilöautokauppa kasvoi tammi–helmikuussa viime vuodesta yli 1 000 prosenttia. Nousu on rajusta kausivaihtelusta tunnetulle Teslallekin kova,

Tesloja myytiin tammi–helmikuussa 431 kappaletta. Vuosi sitten autoja myytiin vastaavaan aikaan vain 37.

Teslan osuus tammi–helmikuussa ensirekisteröidyistä henkilöautoista nousi 6,3 prosenttiin.

Tesla kertoi tammikuussa uusien autojensa hintaleikkauksista. Myös Suomessa joidenkin mallien hintoja laskettiin jopa yli 10 000 eurolla. Esimerkiksi Tesla Model Y -mallin lähtöhinta oli vuonna 2021 yli 60 000 euroa, kun tammikuussa se oli alle 50 000 euroa.

”Kasvussa näkyy hyvin todennäköisesti Teslan alkuvuodesta tekemät hinnoittelumuutokset. Heille oli syntynyt varastoja, ja he päätyivät viemään ne markkinoille”, analysoi Autoalan tiedotuskeskuksen erityisasiantuntija Hanna Kalenoja.

Kalenoja arvioi, että hintojen lasku on ajanut autokaupoille etenkin sellaiset henkilöt, jotka ovat harkinneet sähköautojen ostoa aiemmin.

”Kyllä alennus on varmasti lisännyt Teslan kysyntää. Ostaja, joka on ollut kahden vaiheilla, on saanut tästä varmasti kimmokkeen.”

Toinen myynnin nousua keskeisesti selittävä tekijä on Teslan Berliiniin maaliskuussa 2022 avaama autotehdas. Tehtaan avautumisen seurauksena yhtiö pystyy toimittamaan autoja myyntiin aiempaa tasaisemmin.

Teslan kuukausittaiset myyntiluvut heittelevät tyypillisesti kuukausitasolla paljon. Yhtiön normaaleja sesonkipiikkejä ovat esimerkiksi maalis-, kesä-, syys- ja joulukuu.

Heittelyä kuvaa hyvin se, että vuosi sitten tammi–helmikuussa Tesloja myytiin vain 37, mutta maaliskuussa 2022 Tesloja kaupattiin 420. Joulukuun tärkeys näkyy puolestaan niin, että esimerkiksi viime joulukuussa Tesloja myytiin 546 kappaletta, noin kolmannes kaikista viime vuonna Suomessa myydyistä Tesloista.

”Yhtiö on perinteisesti satsannut esimerkiksi maaliskuun loppuun hyvin vahvasti, että on saatu pörssiyhtiön näkökulmasta sopivat myyntiluvut”, Kalenoja summaa.

Autoalan sisällä arvioidaan, että Berliinin-tehdas muuttaa Teslan rekisteröintipiikkejä. Mahdollista on, että jatkossa Teslan myyntiluvut ovat kvartaalien ensimmäisinä kuukausina aiempaa korkeampia ja viimeisenä matalampia.

Helmikuussa Teslan Model Y oli Toyota Corollan jälkeen Suomen toiseksi myydyin henkilöautomalli. Vastaava tilanne oli myös joulukuussa, jolloin Model Y oli Toyota Yariksen jälkeen myydyin henkilöauto.

Model Y:n osuus myydyistä uusista henkilöautoista oli helmikuussa 4,8 prosenttia ja joulukuussa 5,8 prosenttia. Model Y-mallin Tesloja myytiin helmikuussa 291 kappaletta, joulukuussa kyseisen mallin autoja myytiin 354.

Tilastokeskus kertoi aiemmin keskiviikkona, että sähköautojen määrä lähes kaksinkertaistui viime vuoden aikana. Vuoden 2022 lopussa Manner-Suomessa oli rekisterissä noin 46 600 täyssähköistä henkilöautoa eli 98 prosenttia enemmän kuin vuoden 2021 lopussa.

Ladattavia hybridejä oli Suomeen rekisteröity yhteensä yli 107 000. Niiden määrä kasvoi 36 prosenttia edellisvuodesta.

Helmikuussa sähköautoja myytiin Suomessa historiallisen paljon. Sähköautojen osuus myydyistä henkilöautoista oli yli 30 prosenttia. Kaikkiaan Suomessa myytiin helmikuussa 1 852 uutta sähköautoa. Joka viides helmikuussa myyty täyssähköauto oli Tesla.

Tammikuussa täyssähköautoja myytiin määrällisesti helmikuuta enemmän eli kaikkiaan 1 862 kappaletta. Tuolloin autokauppa oli yleisesti vilkkaampaa, joten sähköautojen suhteellinen myyntiosuus jäi 26 prosenttiin.

Kalenoja selittää sähköautojen alkuvuoden kovaa menekkiä osin viime vuoden kalliilla polttoaineen hinnalla.

”Nykyistä korkeaa sähköautojen tilausosuutta selittää se, että näitä on tilattu jo vuosi sitten, jolloin esimerkiksi bensa on saattanut olla todella kallista.”

Muokkaus 2.3.2023 kello 10.41: Jutussa täsmennetty, että kyse autojen ensirekisteröinneistä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita