”Voitteko sanoa, että kaikki ovat tehtäviensä tasalla?” OL3:n ongelmat ajoivat TVO:n erityis­toimiin

Olkiluoto 3:n myöhästyminen on saanut suomalaiset kyseenalaistamaan laitoksen työntekijöiden osaamista ja sitä, valmistuuko ydinvoimala koskaan.

Olkiluodon ydinvoimalan valmistumisvaikeudet olivat suosittu aihe myös penkkareissa Tampereella.

1.3. 15:24 | Päivitetty 1.3. 16:31

Olkiluoto 3 myöhästyy taas, kertoi HS keskiviikkoaamuna.

Kyse oli jo seitsemännestä viivästysuutisesta vajaan kuukauden sisään. Viimeksi kuluneen kuukauden aikana esimerkiksi HS.fi:ssä on kerrottu ydinvoimalan vaiheista seuraavilla otsikoilla.

Olkiluoto 3:n käynnistys lykkääntyi.

Olkiluoto 3:n käynnistyminen myöhästyy jälleen.

Olkiluoto 3 viivästyy jälleen kerran – syynä venttiilivika.

Olkiluoto 3 -voimalan käynnistyminen lykkääntyy jälleen.

Olkiluoto 3 -voimalan käynnistyminen lykkääntyy taas.

Olkiluoto 3:n käynnistyminen myöhästyy taas.

Olkiluoto 3 myöhästyy taas.

Laitoksen viivytyksistä on uutisoitu jo liki 17 vuotta.

Vaikka kyseessä onkin vakava ja energiamarkkinoiden kannalta tärkeä asia, on ydinvoimalaitoksen myöhästymisistä muodostunut yleinen vitsailun ja irvailun aihe. Lykkääntymisten seuraamisesta ja kommentoinnista on tullut suosittua kansanhuvia.

Turhautuminen ja huvittuneisuus näkyvät esimerkiksi kommenteissa, joita HS:n lukijat ovat jättäneet Olkiluoto 3:n viivytyksiä käsitelleeseen juttuun helmikuun puolivälissä. Samassa jutussa TVO:n tuotantojohtaja Marjo Mustonen vakuutti, että Olkiluoto 3 käynnistyy ”varmasti”.

”Alkaa tuntua, ettei koko voimalaa ole olemassakaan. Miten tämä voi olla mahdollista?”

”On harkittava koko laitoksen sulkemista ja purkamista. Saadaan paljon hyvää purkujätettä ja käyttökelpoista tavaraa, saunan kiukaiksi, laiturin tolpiksi, lasten pulkiksi.”

”Suomeen tuskin enää kukaan koskaan yrittää rakentaa ydinvoimalaa tämä jälkeen.”

”Jos ei muuta, niin saadaan ainakin joskus tulevaisuudessa turisteja tänne ihmettelemään tätä keskeneräistä, maailman kalleinta ja viimeistä ydinvoimalaa joka pikkuvian vuoksi ei vielä tuota sähköä kansalle.”

Suomalaisten suhtautuminen Olkiluoto 3:n vaikeuksiin ei ole jäänyt voimalan omistavalta Teollisuuden Voimaltakaan (TVO) huomaamatta.

TVO on koonnut verkkosivuilleen Olkiluoto 3:sta usein kysyttyjä kysymyksiä, jollaisia ei tavanomaisesti yritysten omilla sivustoilla näe. Kysymyksissä muun muassa arvostellaan Olkiluodon viestintää, kyseenalaistetaan laitoksen työntekijöiden osaamista ja epäillään, viivästyttävätkö laitostoimittaja ja TVO valmistumista tahallaan.

Julkaisemme TVO:n verkkosivuilta kolme yleisökysymystä ja vastausta kokonaisuudessaan:

Miksi päivityksiä koekäytön myöhästymisestä tulee koko ajan? Eikö Olkiluodossa tiedetä mitä aina seuraavaksi tapahtuu?

Koekäytön tarkoituksena on testata, analysoida ja testituloksilla varmentaa laitosyksikön toiminnot tarkoin suunnitellun testiohjelman kautta. Koekäytön aikaiset tuotantosuunnitelmat voivat testien aikana muuttua, mikäli testeissä havaitaan toiminnallisia muutostarpeita tai jokin laite tai järjestelmä vikaantuu. Koekäytöllä varmistetaan vakaa ja ennustettava sähköntuotanto pitkälle tulevaisuuteen.

Voitteko käsi sydämellä sanoa, että Olkiluodossa kaikki OL3:lla työskentelevät ovat tehtäviensä tasalla?

Kyllä. TVO:lla on käytettävissään vuosikymmenten kokemus Olkiluoto 1 ja Olkiluoto 2 -ydinvoimalaitosyksiköiden käytöstä, ylläpidosta ja häiriötilanteiden hoidosta. Näin ollen on selvää, että myös OL3:lla työskentelee korkeasti koulutetut ja kokeneet ydinalan ammattilaiset, jotka toimivat korkean turvallisuuskulttuurin periaatteiden mukaisesti. Meille ydinalan ammattilaisille oman osaamisen ylläpito ja kouluttautuminen on arkipäivää. Olennaista toiminnassamme on myös jatkuva parantaminen. Inhimillisten virheiden ehkäisemiseksi käytössä ovat monipuoliset työkalut ja kansainväliset verkostot muista ydinlaitoksista.

Voiko olla niin, että Teollisuuden Voiman omistajat tai laitostoimittajan työntekijät viivästyttävät tahallaan OL3:n valmistumista, jotta hyväpalkkaiset työt jatkuisivat mahdollisimman pitkään tai että sähkön hinta saataisiin pidettyä korkealla?

Ei. Teollisuuden Voiman omistajat, koko henkilöstö ja laitostoimittajan työntekijät haluavat ehdottomasti, että uusi laitosyksikkö saadaan valmiiksi ja säännölliseen sähköntuotantoon mahdollisimman nopeasti laitosyksikön turvallisuutta kuitenkaan vaarantamatta. Tämän vuoksi koekäyttöjakso viedään läpi huolellisesti siten, että laitosyksikön käyttöä on testattu monipuolisesti eri tehotasoilla. Vain siten voidaan varmistaa vakaa ja ennustettava sähköntuotanto pitkälle tulevaisuuteen, mikä on Suomen sähköntuotannon omavaraisuuden kannalta ehdottoman tärkeää.

TVO:n tuoreimman ilmoituksen mukaan viimeisimmän viivytyksen pitäisi olla edelliseen annettuun päivämäärään nähden enää kaksi päivää ja Olkiluoto 3:n koekäytön aikaisen sähköntuotannon pitäisi alkaa 15. maaliskuuta.

Säännöllinen sähköntuotanto alkaisi 17. huhtikuuta.

Olkiluodon kolmas reaktori on käynnistyessään reippaasti myöhässä aikataulustaan, sillä sen piti alun perin alkaa tuottaa sähköä lähes 14 vuotta sitten toukokuussa 2009.

Viime vuoden puolella Olkiluoto 3:sta odotettiin pelastajaa energiakriisin kiristämille sähkömarkkinoille. Laitosyksikkö kytkettiinkin valtakunnan sähköverkkoon maaliskuussa 2022, ja viime vuonna laitos toden totta tuotti sähköä koekäyttövaiheessa.

Olkiluodon kaikkien reaktorien tuotanto kattoi viime vuonna noin viidesosan Suomen sähkönkulutuksesta. Tuotanto oli kaikkiaan 16,4 terawattituntia, ja Olkiluoto 3:n osuus tästä oli 1,9 terawattituntia.

Isommat ongelmat alkoivat syksyllä, kun syöttövesipumpun juoksupyörässä havaittiin säröjä.

Sen jälkeen viivytyksistä on tiedotettu monta kertaa. TVO:n täytyy tiedottaa markkinoille jokaisesta aikataulumuutoksesta heti kun niistä saadaan tieto. Voimalan käynnistysaikataulut vaikuttavat esimerkiksi sähköfutuurien hinnoitteluun.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita