Fortum kertoo torstaina uuden strategiansa, analyytikot odottavat paluuta perinteiseen

Analyytikot odottavat, että Venäjän ja Uniperin taakseen jättävä energiayhtiö Fortum keskittyy uudessa strategiassaan perinteiseen ydinliiketoimintaansa eli pohjoismaiseen energiantuotantoon.

Toimitusjohtaja Markus Rauramon luotsaama Fortum kertoo torstaina uudesta strategiastaan tulosjulkistuksen yhteydessä.

1.3. 18:40

Energiayhtiö Fortum julkaisee uudistetun strategiansa torstaina aamulla tulosjulkistuksen yhteydessä. Asiantuntijat odottavat, että yhtiö palaa uudessa strategiassa juurilleen ja keskittyy ydinliiketoimintaansa eli energiantuotantoon pohjoismaisilla markkinoilla.

Viime vuosi oli Fortumille poikkeuksellisen myrskyisä. Suurin syypää oli Venäjän Ukrainassa aloittama hyökkäyssota, joka iski kovaa Fortumin liiketoiminnan kahteen suurimpaan riskipesäkkeeseen: sen omiin Venäjän liiketoimintoihin sekä Fortumin omistuksessa olleeseen saksalaiseen kaasujättiin Uniperiin.

Fortum kertoi toukokuussa valmistelevansa ”hallittua vetäytymistä” Venäjän markkinoilta. Kesällä Venäjä kiristi Nord Stream -kaasuputken hanoja, ja halpaan venäläiseen kaasuun nojannut Uniper alkoi tehdä miljardiluokan tappioita.

Uniperin ahdinko johti lopulta siihen, että Saksan valtio otti yhtiön haltuunsa joulukuussa jättäen Fortumille Saksan-seikkailusta nolon muiston ja miljardien eurojen tappiot. Fortum tosin sai Uniperilta takaisin yhtiölle myöntämänsä neljän miljardin euron lainan sekä suurimman osan yhtiölle annetusta neljän miljardin euron lainatakauksesta.

Fortum uudisti strategiansa kunnolla edellisen kerran joulukuussa 2020. Sitä edeltävänä keväänä vuosien taistelu Uniperin hallinnasta oli saatu päätökseen, ja saksalaisyhtiö liitettiin Fortum-konserniin omaksi liiketoiminta­segmentikseen.

Yhtiön uusi strategia oli uusiutuvan energian lisäksi täynnä Uniperia. Toimitusjohtaja Markus Rauramon lausunnot alleviivasivat, kuinka paljon töitä Fortum ja Uniper olivat tehneet yhteisen konsernistrategian ja yhteistyö­mahdollisuuksien löytämiseksi.

Fortum kertoi muun muassa aikovansa hyödyntää vahvaa asemaansa kaasussa energiamuutoksen mahdollistamisessa.

”Kun hiilen käyttö Euroopassa vähenee, kaasuvoimalamme huolehtivat toimitus­varmuudesta ja sähköjärjestelmän joustavuudesta, mikä puolestaan mahdollistaa aurinko- ja tuulivoiman nopean kasvun”, yhtiö kirjoitti silloin uudesta strategiastaan kertoneessa tiedotteessa.

Näistä suunnitelmista on kulunut alle kaksi ja puoli vuotta, mutta Fortum ei ole enää sama yhtiö.

Uniper ja sen valtava kaasuliiketoiminta ovat Fortumin kannalta historiaa, samoin ainakin toistaiseksi Uniperin Ruotsin vesi- ja ydinvoimalat, joihin Fortum tosin sai ensisijaisen oikeuden ostotarjouksen tekemiseen.

Fortumin Venäjän-liiketoimintojen lopullinen kohtalo on edelleen epäselvä, mutta monet analyytikot arvioivat ne arvottomiksi.

Yhtiö kertoi helmikuun alussa uusista, lähes miljardin euron alaskirjauksista Venäjä-segmentissä ja totesi liiketoimintojen myyntiprosessin kestävän todennäköisesti ”vielä jonkin aikaa” muun muassa myyntiin tarvittavan Venäjän viranomaisten hyväksynnän vuoksi.

Lue lisää: Fortum tekee lähes miljardin euron lisäalas­kirjaukset Venäjän-toiminnoista

HS:n haastattelemat analyytikot odottavat, että torstaina julkistettavassa uudessa strategiassaan Fortum keskittyy perinteiseen ydinliiketoimintaansa eli päästöttömään sähköntuotantoon pohjoismaisilla markkinoilla.

Inderesin analyytikko Juha Kinnunen kertoo toivovansa, että Fortum keskittyy juuri energiantuotantoon Pohjoismaissa.

”Pohjoismaat toki ovat kytköksissä Euroopan energiajärjestelmään, joten ei ole poissuljettua, että alueeksi sanotaan Eurooppa. Mutta toivoakseni fokus on joka tapauksessa Pohjoismaissa”, hän sanoo.

Kinnunen toteaa, että esimerkiksi yllättäen halvalla myyntiin tuleva vesivoima vaikka Keski-Euroopasta luultavasti kiinnostaisi Fortumia edelleen, eikä tietä tämänkaltaisiin investointeihin välttämättä haluta sulkea.

Uusiin mahtipontisiin laajenemissuunnitelmiin Kinnunen ei kuitenkaan uudessa strategiassa usko.

”Eiköhän se olisi hyvä vähän hengähtää tämän edellisen yrityksen jälkeen. Perusasiat kuntoon ja fokus ydinliiketoimintaan, sen jälkeen voidaan miettiä taas suurempia linjauksia.”

OP:n seniorianalyytikko Henri Parkkinen sanoo, että mitä vahvemmin Fortumin uudessa strategiassa korostetaan vesi- ja ydinvoiman asemaa, sitä parempi.

”Näkemyksemme mukaan vesi- ja ydinvoiman arvo tulee kasvamaan tulevaisuudessa huomattavasti. Ne ovat myös sellaisia omaisuuseriä, joita ei Fortumin päämarkkinoille eli Suomeen tai Ruotsiin todennäköisesti hirveästi tule lisää, mutta ei niitä voi täältä poiskaan siirtää”, hän arvioi.

Myös Parkkinen pitää mahdollisena, että Fortumille avautuu lähivuosien aikana mahdollisuuksia tehdä uusia investointeja. Niidenkin hän arvioi kuitenkin keskittyvän yhtiön ydinliiketoimintojen vahvistamiseen.

”Jos ja kun Uniper on myymässä Ruotsissa sijaitsevia vesi- ja ydinvoima­omistuksiaan, niin se voi mahdollistaa Fortumille toiminnan skaalan kasvattamisen. Minä en keksi mitään syytä, miksi vesi- ja ydinvoiman operatiivinen tuloksentekokyky tulisi seuraavan kymmenen vuoden aikana heikkenemään.”

Parkkinen kertoo pitävänsä mielenkiintoisena myös sitä, annetaanko uudessa strategiassa jonkinlaista arviota siitä, mitä kaikkea Fortumiin tulevaisuudessa kuuluu.

Tällä hän viittaa Uniperin ja Venäjän liiketoimintojen lisäksi Fortumin kuluttaja­liiketoimintaan sekä Puolan kaukolämpö­liiketoimintaan, joista luopumista yhtiö on aiemmin avoimesti harkinnut. Fortum keskeytti näiden liiketoimintojen ”strategisen arvioinnin” viime keväänä voimakkaan markkinaheilunnan vuoksi.

”Strategiassa on varmasti joku kommentti siitä, että kartoitetaan mahdollisuuksia liiketoiminnan laajentamiseen. Vedystä sanotaan ehkä jotain. Mutta näiden painoarvo on arvioni mukaan aika alhainen. Markkinoiden kiinnostus kohdistuu niin paljon siihen tuotantoon, joka yhtiöllä joka päivä rullaa.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita