IEA: Venäjän öljy- ja kaasutulot vähenivät lähes 40 prosenttia tammi­kuussa

Venäläisöljyn hintakatto ja pakotteet tehoavat, arvioi Kansainvälinen energia­järjestö IEA.

Kansainvälisen energiajärjestön pääjohtaja Fatih Birol.

1.3. 18:55

Venäjän tulot öljy- ja kaasuviennistä vähenivät lähes 40 prosenttia tammikuussa länsimaiden asettamien hintakattojen ja talouspakotteiden takia, arvioi Kansainvälinen energiajärjestö IEA.

Järjestö kertoo uutistoimisto Reutersille, että Venäjän öljy- ja kaasuvientitulot olivat tammikuussa 18,5 miljardia Yhdysvaltain dollaria eli noin 17,5 miljardia euroa.

Summa on noin 38 prosenttia vähemmän kuin 30 miljardia dollaria, jonka Venäjä sai öljy- ja kaasuviennistä vuosi sitten tammikuussa. Venäjä hyökkäsi Ukrainaan viime vuoden helmikuussa.

IEA:n pääjohtaja Fatih Birol sanoo Reutersille, että länsimaiden talouspakotetoimet Venäjää vastaan ovat saavuttaneet tavoitteensa. Pakotteiden tavoitteena on tasapainottaa öljymarkkinoita ja vähentää Venäjän tuloja energiaviennistä.

IEA:n analyysin perusteella Venäjän öljy- ja kaasuvientitulojen lasku jyrkkenee tulevina kuukausina. Birolin mukaan lasku jyrkkenee edelleen keskipitkällä aikavälillä, koska Venäjän öljy- ja kaasuteollisuudelle ei ole saatavilla teknologiaa eikä rahoitusta investointeihin.

Maailman talousmahdit eli G7-maat ovat asettaneet venäläiselle öljylle 60 dollarin barrelikohtaisen hintakaton. Hintakaton takia Venäjä on joutunut myymään Urals-öljylaatuaan halvemmalla kuin Pohjanmeren Brent-laadun viitehinta on ollut.

Euroopan unioni kielsi meritse kuljetettavan venäläisöljyn tuonnin joulukuussa. Yhdysvallat ja Britannia asettivat venäläisöljylle pakotteita jo aiemmin.

Venäjän valtio sai viime vuonna tuloja öljystä ja kaasusta lähes 155 miljardia dollaria eli noin 145 miljardia euroa. Maan budjetti nojaa vahvasti näihin energiatuloihin.

Hyökkäys Ukrainaan on lisännyt Venäjän valtion kuluja, ja maan budjettivaje on kasvanut. Venäjä onkin joutunut myymään valuutta- ja kultareservejään budjettivajeen paikkaamiseksi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita