Helen rakentaa Lohjalle yhden Suomen suurimmista aurinko­puistoista

Kymmenen megawattipiikin aurinkopuisto valmistuu ensi vuonna.

Energiayhtiö Helenin Salmisaaren-voimalaitos.

1.3. 19:46

Helsingin kaupungin energiayhtiö Helen kertoo rakentavansa kymmenen megawattipiikin maa-asenteisen aurinkopuiston Lohjan Kirkniemeen.

Helen ei kerro investoinnin arvoa tiedotteessaan, mutta yhtiö kuvailee puistoa ”mittavaksi”. Puisto valmistuu ensi vuonna.

Puisto on valmistuessaan Helenin mukaan yksi Suomen suurimmista. Se tuottaa uusiutuvaa sähköä kymmenen gigawattitunnin edestä vuosittain.

Helenin tavoitteena on siirtyä hiilineutraaliin energiantuotantoon vuoteen 2030 mennessä. Silloin aurinko- ja tuulisähkön pitäisi muodostaa 30 prosenttia yhtiön sähköntuotannosta.

Helenin ratkaisuista ja tuoteportfolion kehityksestä vastaava johtaja Sari Mannonen sanoo tiedotteessa, että yhtiön tavoitteena on rakentaa aurinkosähkö­kapasiteettia useita satoja megawatteja tulevien vuosien aikana.

Helen kertoi kuitenkin tiistaina jatkavansa pellettejä ja kivihiiltä polttavan Salmisaaren B-voimalansa toimintaan vuodella vuoden 2025 huhtikuun alkuun saakka huolto­varmuuden turvaamiseksi. Alun perin Helenin tavoitteena oli lopettaa hiilenpoltto Salmisaaressa vuoden 2024 huhtikuun alussa.

Lohjan aurinkopuisto on Helenin kolmas aurinkopuisto. Helenin Nurmijärven 1,5 megawattipiikin pilottipuisto valmistuu keväällä ja Uudenkaupungin Kalannin 206 megawattipiikin puiston arvioidaan olevan tuotannossa ensi vuoden lopulla.

Kalannin aurinkopuiston Helen osti saksalaiselta Ib vogt -yhtiöltä viime vuoden lopussa.

Aurinkopuistot sopivat Suomeen, sillä auringon säteily on Etelä-Suomessa Keski-Euroopan tasolla. Myös Suomen ilmasto on Helenin mukaan suotuisa aurinkopaneelien tehokkaalle käytölle.

Aurinkoenergian tuotanto ajoittuu Suomessa valoisille kesäkuukausille, ja se täydentää kesäajan ulkopuolelle painottuvaa tuulivoima­tuotantoa.

Aurinko- ja tuulivoiman ongelmana on tuotannon epätasaisuus, mutta Helen arvioi, että yhdessä ne parantavat kokonaistuotannon tasaisuutta. Säätökykyä voidaan lisätä edelleen sähkövarastojen avulla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita