Miljardööri Oleg Deripaska: Venäjältä loppuvat rahat ensi vuonna

Venäjä tarvitsee ulkomaisia sijoituksia selvitäkseen, ja aikoo suunnata katsetta Aasiaan, sanoo venäläismiljardööri Oleg Deripaska.

Oleg Deripaska kuvattuna Pietarissa tammikuussa 2022.

2.3. 14:15

Venäläisen miljardöörin Oleg Deripaskan mukaan Venäjältä on rahat loppumassa.

”Rahaa ei enää ensi vuonna ole”, Deripaska sanoi Krasnojarskin talousfoorumissa uutistoimisto Bloombergin ja Reutersin mukaan.

”Tarvitsemme ulkomaisia sijoittajia.”

Deripaskan mukaan ”ystävällisten” maiden sijoitukset ovat välttämättömiä Venäjän pakotteiden kurjistamalle taloudelle. Aikaisemmin isoimmat sijoittajat olivat Bloombergin mukaan Venäjän nyt vihamielisinä pitämät maat, kuten Britannia, Irlanti, Saksa, Ranska ja myös Suomi.

”Ajattelimme olevamme eurooppalainen maa. Nyt seuraavien 25 vuoden ajan ajattelemme enemmän aasialaista menneisyyttämme”, Deripaska sanoi torstaina.

Alumiinijätti Rusalin perustanut Deripaska sanoo, että Venäjä kiristää nyt ruuvia teollisuusyrityksissä saadakseen lisätuloja. Venäjä on esimerkiksi suunnitellut öljy-yhtiöille veronkorotuksia ja muille raaka-aineyhtiöille kertaluonteisia lisämaksuja.

Deripaskan mukaan Venäjän pitäisi kehittää markkinataloutta. Hän sanoo, että ”valtiokapitalismi ei ole vaihtoehto”. Valtiokapitalismissa tuotantovälineet ovat valtiolla.

Venäjän talouden kriisin on jo aiemmin ennakoitu pahenevan lähivuosina, mutta toistaiseksi Venäjä on välttänyt talousromahduksen Ukrainassa aloittamansa sodan ja pakotteiden seurauksena.

Bloombergin aiemmin julkistaman ennusteen mukaan Venäjä menettää bruttokansantuotteestaan vuoteen 2026 mennessä 190 miljardia dollaria eli noin 177 miljardia euroa, kun vertailukohtana pidetään sotaa edeltävää kehitystä.

Miljardinsa raaka-aineliiketoiminnassa tehnyt Deripaska, 55, joutui Yhdysvaltojen pakotelistoille jo vuonna 2018. Viime vuonna hänet lisättiin Euroopan unionin pakotteiden piiriin.

Deripaska loi omaisuutensa 1990-luvulla ja menestyi hyvin Vladimir Putinin kahdella ensimmäisellä presidentti­kaudella. Hänen Basic Elements -holding­yhtiönsä ydin on alumiinijätti Rusal.

Hän oli vielä vuonna 2008 Venäjän rikkain mies. Markkinoiden romahduksen ja isojen velkojen myötä Deripaska menetti suurimman osan varallisuudestaan. Tällä hetkellä hänen omaisuutensa arvo on Forbesin mukaan sulanut alle kolmeen miljardiin dollariin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita