Hypo: Markkinoille syntynyt kauppaa jumittava kannustin­loukku

Hypon arvion mukaan korkojen voimakkaasta noususta syntynyt kannustinloukku koskettaa peräti miljoonaa suomalaista.

Suomen Hypoteekkiyhdistyksen mukaan asuntomarkkinoiden alakuloa voi verrata finanssikriisin tunnelmiin. Kuvassa asunnon yksityisnäyttö Helsingissä vuonna 2022.

4.3. 0:01

Asuntomarkkinoille on syntynyt uusi kannustinloukku, joka jumittaa asuntokauppaa, arvioi asuntoluototukseen erikoistunut Suomen Hypoteekkiyhdistys.

Hypo arvioi asuntomarkkinakatsauksessaan, että kiinteät korot, korkokatot sekä korontarkistuspäivän odottelu eivät kannusta suomalaisia nyt asuntokaupoille markkinakorkojen kovan nousun vuoksi.

”Asunnon vaihto tarkoittaa yleensä lainan vakuuden vaihtumista, eikä aiemmin solmittua kiinteää korkoa saa mukaansa toiseen pankkiin. Muuttopäätöstä lykkäämällä voi siis säästää satasia kuussa”, Hypo kirjoittaa katsauksessaan.

Hypon arvion mukaan kannustinloukku koskettaa jo peräti miljoonaa suomalaista, koska korkojen voimakas nousu on tehnyt aiemmin matalan koron oloissa solmituista korkosuojista erityisen edullisia.

Hypon ekonomisti Juho Keskinen arvioi, että kiinteät korot ja korkokatot ovatkin tällä hetkellä ”voitolla” arviolta 300 000 suomalaisella.

Asuntolainansa korontarkistuspäivää odottaa jopa liki 700 000 asuntovelallisesta, joten yhteensä niin sanotusti loukussa on lähes miljoona suomalaista, Keskinen arvioi.

Korontarkistuspäivän odottajilla ”loukku” purkautuu itsekseen seuraavan kuuden kuukauden aikana, mutta kiinteään korkoon asuntolainansa sitoneet voivat jäädä odottamaan pidempään.

Korontarkistuspäivät hidastavat asuntomarkkinoita siten, että asuntolainaaja ei halua luopua halvemmasta korosta ennen tarkistuspäivää.

Jos asuntolaina on sidottu 12 kuukauden euriboriin vuosi sitten, tarkoittaisi tarkistuspäivä tänään kuukausierän kasvua noin 450 eurolla, jos lainan määräksi oletetaan 250 000 euroa annuiteettilyhennyksellä ja 25 vuoden laina-ajalla.

Hypon mukaan asuntomarkkinoiden alakuloa voi verrata jo finanssikriisin tunnelmiin. Koko maan kauppamäärät ovat sukeltaneet yli kolmanneksella ja hinnat laskeneet vajaalla neljällä prosentilla viime kesän huipulta.

Hypon ennusteen mukaan koko maan hinnat laskevat ensimmäisen koronakevään tason alle yhteensä yli kolmentoista vuoden yhtäjaksoisen kasvun jälkeen.

Hypo mukaan asuntokauppa käynnistyy ”kohmeestaan” kesällä, mutta hinnat toipuvat vasta viiveellä.

Asuntomarkkinoilta kantautui kuluvalla viikolla useita kauppatilanteen tahmeutta kuvaavaa uutista.

Suomen Pankki kertoi tiistaina, että uusia asuntolainoja nostettiin tammikuussa vähiten 20 vuoteen. Torstaina Tilastokeskus kertoi asuntojen hintojen laskusta ja Suomen suurin asuntolainoittaja OP-ryhmä arvioi samana päivänä, että hintojen lasku voi johtaa kehään, jossa kauppoja lykätään tulevaa hintalaskua odottaen.

Torstaina myös Danske Bank arvioi, että asuntolainojen viitekorkona yleisesti käytetty kahdentoista kuukauden euribor kohoaisi 4,2 prosentin tuntumaan loppukesän aikana. Euribor noteerattiin perjantaina 3,826 prosenttiin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita