Danske Bank nosti ennustettaan: vuoden euribor voi nousta kesällä jopa 4,2 prosenttiin

”Ennustemuutoksen taustalla on odotukset ylittänyt inflaatio, erityisesti sitkeä pohjainflaatio, joka pakottaa EKP:n jatkamaan kireää rahapolitiikkaa”, arvioi Danske Bankin analyytikko.

2.3. 21:30 | Päivitetty 3.3. 7:49

Danske Bank on nostanut ennustettaan Euroopan keskuspankin (EKP) ohjauskoroista euroalueen sitkeän pohjainflaation takia.

Pankki odottaa nyt, että EKP:n talletuskorko saavuttaisi huippunsa eli 4,0 prosenttia heinäkuussa. Danske Bankin edellinen ennuste talletuskoron huipuksi oli 3,25 prosenttia. Korkonäkemys on hieman markkinoiden hinnoittelua korkeampi.

Uusi ennuste tarkoittaisi Danske Bankin mukaan sitä, että asuntolainojen viitekorkona yleisesti käytetty kahdentoista kuukauden euribor kohoaisi 4,2 prosentin tuntumaan loppukesän aikana. Euribor noteerattiin torstaina 3,821 prosenttiin.

”Ennustemuutoksen taustalla on odotukset ylittänyt inflaatio, erityisesti sitkeä pohjainflaatio, joka pakottaa EKP:n jatkamaan kireää rahapolitiikkaa”, arvioi Danske Bankin analyytikko Antti Ilvonen kommentissaan.

Euroopan unionin tilastokeskus Eurostat kertoi torstaina, että euroalueen kokonaisinflaatio hidastui helmikuussa 8,5 prosenttiin tammikuun 8,6 prosentista, mutta energian ja ruoan hinnoista puhdistettu pohjainflaatio kiihtyi 5,6 prosenttiin 5,3 prosentista.

Kumpikin inflaatioluku ylitti markkinoiden odotukset. Uutistoimisto Reutersin mukaan ekonomistit arvioivat ennalta, että kokonaisinflaatio olisi hidastunut 8,2 prosenttiin ja pohjainflaatio pysynyt 5,3 prosentissa.

Euroalueen pohjainflaatio ei ole koskaan aikaisemmin ollut yhtä voimakasta.

Koska EKP kiinnittää erityistä huomiota pohjainflaation kehitykseen, Danske Bank on nostanut ennustettaan EKP:n korkokehityksestä.

Pankki ennustaa, että EKP nostaa talletuskorkoaan nykyisestä 2,50 prosentista 0,50 prosenttiyksikköä sekä maalis- että toukokuun kokouksissa ja 0,25 prosenttiyksikköä kesä- ja heinäkuun kokouksissa.

Ensimmäisiä ohjauskoronlaskuja Danske Bank ennakoi vasta alkukesällä ensi vuonna.

Danske Bankin mukaan huoli inflaatiopaineen pitkittymisestä on kohonnut alkuvuoden odotettua vahvempien talouslukujen jälkeen.

”Kun talouden kokonaiskysyntä pysyttelee vakaana ja palkat kohoavat entistä ripeämmin, yrityksillä on paitsi varaa myös painetta jatkaa hintojen nopeita korotuksia”, Ilvonen kirjoittaa kommentissa.

Danske Bankin mukaan markkinoiden pidemmän aikavälin inflaatio-odotukset ovat kohonneet viime kesän huipputasojen tuntumaan, vaikka energian hinnat ovat huomattavasti maltillisemmalla tasolla. Pankin mukaan tämä kuvastaa talouden laaja-alaisten inflaatioriskien nousua.

Kahdentoista kuukauden euribor-korko on noussut vuodessa ennätyksellisen nopeasti. Viimeisimmän vuoden aikana korko on noussut yli neljä prosenttiyksikköä.

Aiemmin euroaikana vuoden euribor on noussut korkeimmillaan vuodessa vain reilut kaksi prosenttiyksikköä.

Korkeimmillaan 12 kuukauden euribor-korko oli noin 5,5 prosentissa lokakuussa 2008. Sen jälkeen korko lähti nopeasti alaspäin, ja alkuvuodesta 2016 korko painui negatiiviseksi. Vuosien nollakorkojen aika päättyi viime vuoden huhtikuussa.

Oikaisu 3.3. kello 07.49: Korjattu artikkelista analyytikko Antti Iivosen sukunimi Ilvoseksi.

Lue lisää: Euroalueen pohja­inflaatio kiihtyi helmikuussa kaikkien aikojen ennätykseen

Lue lisää: Korkoihin jälleen tuntuva päivä­nousu, vuoden euribor loikkasi jo yli 3,8 prosentin

Lue lisää: Asunto­velallisten korko­kustannukset pomppasivat historiallisen paljon – OP: pahin voi olla edessäpäin

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita