Bloomberg: Amerikkalais­yhtiö ei maksanut takaisin lainaa, jonka vakuutena on suomalaisen Spondan kiinteistöjä

Lainan vakuutena olevia kiinteistöjä on uutistoimisto Bloombergin mukaan yritetty myydä, mutta korkojen nousu ja Venäjän hyökkäyssota keskeyttivät myyntiprosessin.

Kiinteistösijoitusyhtiö omistaa muun muassa Makkaratalona tunnetun Citycenter-nimisen kauppakeskuksen Helsingin keskustassa.

2.3. 20:19 | Päivitetty 3.3. 14:25

Amerikkalainen pääomasijoittaja Blackstone on laiminlyönyt satojen miljoonien eurojen suuruisen suuruisen lainan takaisinmaksun, jonka vakuutena on Blackstonen omistaman kiinteistösijoitusyhtiön Spondan kiinteistösalkku.

Asiasta kertoo uutistoimisto Bloomberg nimettömien lähteidensä perusteella. Bloombergin mukaan kyseessä on noin 530 miljoonan euron arvosta vakuutettu joukkolaina. Sponda kertoo HS:lle, että lainaa oli erääntyessään jäljellä noin 310 miljoonaa euroa.

Sponda on iso suomalainen kiinteistösijoitusyhtiö. Se omistaa laajasti toimistokiinteistöjä kasvukeskuksissa sekä muun muassa Forumin ja Makkaratalona tunnetun Citycenterin kauppakeskukset Helsingissä ja Ratinan kauppakeskuksen Tampereella.

HS:n tietojen mukaan laina Spondan tytäryhtiöiden nimissä. Nämä tytäryhtiöt edustavat noin 10-15 prosenttia Spondan kiinteistöomaisuudesta. Niihin ei sisälly Helsingin ydinkeskustassa sijaitsevia kiinteistöjä.

”Tämä järjestely koskee vain pientä osaa Spondan kiinteistösalkusta. Ydinportfoliomme koostuu korkealaatuisista kiinteistöistä, jotka sijaitsevat Suomen suurimpien kaupunkien parhailla paikoilla”, Sponda toteaa lausunnossaan HS:lle.

Sponda toteutti äskettäin kiinteistöjensä ydinportfolionsa yhteensä noin 1,5 miljardin euron jälleenrahoitukset vuoteen 2027 asti. Tämä salkku koostuu 32 Helsingin ydinkeskustassa sijaitsevasta kiinteistöstä.

Spondan mukaan jälleenrahoituksen lopputulema ei vaikuta sen vuokralaisiin ja yhtiö on edelleen sitoutunut investoimaan toimisto- ja liiketiloihin.

Blackstone on Bloombergin mukaan yrittänyt myydä lainan vakuutena olevia Spondan kiinteistöjä, mutta korkotason nousu ja Venäjän hyökkäyssota keskeyttivät myyntiprosessin. Blackstone on myös pyytänyt lainanhaltijoilta lisäaikaa lainan takaisinmaksuun, mutta velkojat eivät ole suostuneet tähän.

Laina on erääntynyt, eikä sitä ole maksettu takaisin. Sen takia brittiläinen joukkolainaluokittelija Mount Street on luokitellut sen laiminlyödyksi, Bloomberg kertoo.

Luottoluokittaja Fitch laski jo joulukuussa lainan luottoluokitusta. Silloin lainasta oli Fitchin mukaan maksamatta lähes 300 miljoonaa euroa.

Bloombergin mukaan lainan vakuutena on 45 kiinteistöä Suomessa. Niistä suurin osa on toimistoja.

Blackstone osti aiemmin Helsingin pörssissä noteeratun Spondan noin 1,8 miljardilla eurolla vuonna 2017.

Lisätty muokkaus 3.3.2023 klo 14.20: Lisätty Spondan täsmennys, että joukkolainaa oli erääntyessään jäljellä noin 310 miljoonaa euroa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita