Yhdysvaltojen oikeusministeriö määräsi Ericssonille 207 miljoonan dollarin sakot korruption jatkamisesta

Ericsson on tunnustanut rikkoneensa vuonna 2019 tekemään sopimusta yhdysvaltalaisten viranomaisten kanssa.

Ericsson sai mittavat sakot lahjusskandaalista Irakissa.

3.3. 5:33 | Päivitetty 3.3. 12:02

Yhdysvaltojen oikeusministeriö on määrännyt ruotsalaiselle verkkolaitevalmistaja Ericssonille 207 miljoonan dollarin eli 195 miljoonan euron sakot.

Syynä on se, että yhtiö on rikkonut vuonna 2019 tekemäänsä sopimusta oikeusministeriön ja rahoitusmarkkinoita valvovan viranomaisten kanssa.

Vuonna 2019 yhdysvaltalaiset viranomaiset katsoivat, että Ericsson on syyllistynyt korruptioon Kiinassa, Djiboutissa, Indonesiassa, Kuwaitissa, Saudi-Arabiassa ja Vietnamissa. Yhtiö oli peukaloinut kirjanpitoaan eikä sen sisäinen tarkastus ollut kunnossa. Lahjuksia maksettiin konsulttien välityksellä.

Yhtiö maksoi 1,1 miljardin euron sovittelumaksun ja sitoutui muuttamaan toimintatapojaan. Sovittelumaksun tarkoituksena oli välttää pitkät ja monimutkaiset oikeudenkäynnit. Väärinkäytökset tapahtuivat pääosin vuosina 2010–2016.

Torstaina oikeusministeriö ilmoitti Ericssonin tunnustaneen, että se on toiminut vastoin vuonna 2019 tehtyä sopimusta. Syyttäjä Damian Williams sanoo oikeusministeriön tiedotteessa, että Ericsson on rikkonut vakavalla tavalla sopimusta eikä ole oppinut läksyjään.

Sakot eivät ole yllätys, sillä Ericsson kirjasi loka–joulukuun tulokseensa 210 miljoonan euron varauksen mahdollisista sakoista.

Yhdysvaltalaiset viranomaiset ovat tutkineet Ericssonin toimia, koska yhtiö on listattu yhdysvaltalaiseen Nasdaq-pörssiin. Vuonna 2021 Ericsson maksoi kilpailijalleen Nokialle 80 miljoonan euron sovittelumaksun liki samasta tapauksesta, josta se sai torstaina uudet sakot.

"Yhtiö on vuodesta 2017 lähtien [toimitusjohtaja] Börje Ekholmin vahvan johtajuuden alaisuudessa parantanut merkittävästi suhtautumistaan riskienhallintaan ja sääntöjen noudattamiseen. Korruptiontorjuntaohjelmaa on tarkistettu ongelmallisen toiminnan ehkäisemiseksi ja havaitsemiseksi”, sanoo Ericssonin hallituksen puheenjohtaja Ronnie Leten tiedotteessa.

Viime vuonna Ericsson kertoi sisäisen tarkastuksensa havainneen, että yhtiössä oli tehty epätavallisia maksuja Irakissa vuonna 2018. Huomio kiinnittyi siihen, oliko yhtiö mahdollisesti suorittanut kuljetusmaksuja terroristijärjestö Isisille.

Ericsson ilmoittaa tiedotteessaan jatkavansa Irakin tapauksen tutkimista Yhdysvaltojen oikeusministeriön ja rahoitusmarkkinoita valvovan viranomaisen kanssa. Ericssonin mukaan sen sisäisessä tarkastuksessa ei ole vuonna 2019 eikä vuonna 2022 havaittu merkkejä maksuista terroristijärjestölle.

Oikeusministeriö toteaa tiedotteessaan, että yhtiö ei raportoinut viipymättä epäselvyyksistä Irakissa, mikä saattaa myös olla korruptiontorjunnan määräysten vastaista.

Oikaisu 3.3.2023 kello 9.40: Artikkelissa väitettiin alun perin virheellisesti Yhdysvaltojen oikeusministeriön määränneet Ericssonille sakot epäillystä korruptiosta Irakissa. Sakot määrättiin vuonna 2019 tehdyn sopimuksen rikkomisesta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita