Terrafamen liikevoitto kasvoi yli 90 miljoonaan euroon viime vuonna

Akkukemikaalien tuotanto on vauhdittanut yhtiön liiketoiminnan kasvua.

Terrafamen kaivos sijaitsee Sotkamossa.

3.3. 9:04 | Päivitetty 3.3. 11:11

Kaivos- ja metalliyhtiö Terrafamen kannattavuus parani tuntuvasti viime vuonna. Yhtiön liikevaihto oli 584 miljoonaa euroa ja liikevoitto 94 miljoonaa euroa.

Akkukemikaalitehtaan liikevaihto kasvoi 207 miljoonaan euroon, mikä on 35 prosenttia koko yhtiön liikevaihdosta. Tehtaan lisäksi kannattavuutta paransi nikkelin kallistuminen ja sähköautojen myynnin kasvu, joka lisännyt akkukemikaalien kysyntää.

”Vuosi 2022 oli Terrafamelle käänteentekevä ja taloudellisen tuloksen näkökulmasta ennätyksellinen. Akkukemikaalitehtaan ylösajo eteni, ja sen myötä Terrafame on lunastanut paikkansa osana eurooppalaista vastuullista akkuteollisuuden toimitusketjua”, sanoo toimitusjohtaja Joni Lukkaroinen tiedotteessa.

Kun akkukemikaalitehtaan koko tuotantokapasiteetti on vuoden kuluttua käytössä, Sotkamossa tuotetaan nikkelisulfaattia miljoonan sähköauton tarpeisiin ja kobolttisulfaattia 300 000 autoon.

Terrafame on tehnyt suuren eurooppalaisen autonvalmistajan kanssa monivuotiset sopimukset akkukemikaalien tuottamisesta. Toimitusjohtaja Lukkaroinen kertoi joulukuussa, että molempien sopimusten arvo on ”miljardiluokkaa”.

Sopimukset on tehty Renaultin ja Stellantisin kanssa. Stellantisin automerkkejä ovat esimerkiksi Chrysler, Citroën, Dodge, Fiat, Opel ja Peugeot.

Toimitusjohtajan mukaan Terrafamen päätös erikoistua akkukemikaaleihin on ollut oikea.

”Tästä hyvänä osoituksena on vuoden 2022 lopussa solmittu monivuotinen nikkelisulfaatin toimitussopimus Renault-konsernin kanssa, kuten myös tämän vuoden alussa allekirjoitettu sopimus Stellantiksen kanssa. Lisäksi kerroimme helmikuussa 2023 Umicoren kanssa tehdystä nikkelisulfaatin toimitussopimuksesta”, Lukkaroinen sanoo tiedotteessa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita