Autokaupan hyytyminen iski Kamuxiin – ”Vaisun kysynnän” takia liikevoitto romahti

Kamux myi viime vuonna noin 5 000 autoa vähemmän kuin vuonna 2021. Loppuvuodesta yhtiön oikaistu liikevoitto kärsi rajun iskun.

Autoja myynnissä Kamuxin myymälässä Konalassa syksyllä 2022.

3.3. 9:59 | Päivitetty 3.3. 10:19

Autokauppaketju Kamuxin myymien autojen määrä putosi viime vuonna kahdeksan prosenttia.

Pudotus vielä kiihtyi vuoden viimeisellä neljänneksellä noin 12 prosenttiin, ilmenee yhtiön tilinpäätöksestä.

Autoissa laskettuna yhtiö myi viime vuonna vajaat 63 000 autoa, kun toissa vuonna luku oli yli 68 000 autoa.

Toimitusjohtaja Juha Kalliokoski myöntää, että inflaation ja energiakriisin sävyttämä loppuvuosi oli vaikea.

”Kuluttajien luottamus Suomessa oli vuoden lopussa alimmillaan kolmeenkymmeneen vuoteen ja suurempia hankintoja pohdittiin entistä tarkemmin. Tämä näkyi käytettyjen autojen vaisuna kysyntänä ja markkinan supistumisena kaikissa toimintamaissamme”, Kalliokoski kommentoi tiedotteessa.

”Vaisu kysyntä ja runsas tarjonta etenkin sähköautoissa ja muissa kalliimman hintaluokan autoissa johti myyntihintojen laskuun, mikä näkyi toteutuneessa autokatteessa.”

Kamuxin liikevaihto kasvoi koko vuonna kolme prosenttia noin 969 miljoonaan euroon. Vaikea loppuvuosi kuritti kuitenkin liikevaihtoa, sillä loka-joulukuun aikana liikevaihto putosi liki yhdeksän prosenttia.

Lue lisää: Suomeen uhkaa syntyä outo tilanne, jossa käytettyjä autoja ei ole lähi­tulevaisuudessa tarpeeksi

Oikaistua liikevoittoa yhtiö teki koko vuonna noin 31 miljoonaa euroa, missä tapahtui merkittävä yli 44 prosentin pudotus.

Käytettyjen autojen myynnin sakkaus näkyi vieläkin rajummin yhtiön loppuvuoden tuloksessa. Kamuxin oikaistu liikevoitto laski loka–joulukuussa lähes 77 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna.

Yhtiön oikaistu liikevoitto loka–joulukuussa oli 2,1 miljoonaa euroa, kun vuotta aiemmin samalla ajanjaksolla liikevoitto oli 9 miljoonaa euroa.

Kamux odottaa, että sen oikaistu liikevoitto kasvaa tänä vuonna.

Yhtiö myös pyrkii kansainväliseen kasvuun. Se avasi lokakuussa kaksi uutta myymälää Ruotsiin ja avaa seuraavaksi uuden liikkeen Saksaan Kölnin lähelle.

Yhtiössä on pantu merkille kuluttajien kiinnostus sähköautoihin.

”Käytettynä myytävistä autoista suurin osa on edelleen polttomoottoriautoja, mutta yhä useampi käytetty auto on ladattava hybridi tai täyssähköauto. Kamuxilla myymiemme hybridi- ja sähköautojen määrä kasvoi 6 prosenttia verrattuna vuoden 2021 viimeiseen vuosineljännekseen ja 21 prosenttia verrattuna koko vuoteen 2021”, Kalliokoski kertoo.

Lue lisää: ”Menevät helposti kaupaksi” –Autoliike selvitti suomalaisten autojen suosikkivärit

Lue lisää: Kahden asian yhdistelmä voi yllättää monen uuden sähkö­autoilijan talvisella tiellä – ”Hiljainen tappaja”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita