EKP:n neuvoston jäsen: Keskus­pankki voi nostaa korkojaan ennätyksellisen korkeiksi

Belgian keskuspankin pääjohtaja Pierre Wunsch sanoo pitävänsä EKP:n ohjauskorkojen nousua neljään prosenttiin mahdollisena, mikäli pohjainflaatio pysyy korkeana.

Euroopan keskuspankin odotetaan nostavan ohjauskorkonsa tänä vuonna harvinaisen korkealle.

3.3. 16:31 | Päivitetty 4.3. 7:06

Euroopan keskuspankin (EKP) neuvoston jäsen, Belgian keskuspankin pääjohtaja Pierre Wunsch pitää mahdollisena, että EKP nostaa ohjauskorkojaan historiallisen korkeiksi.

Wunschin mukaan EKP:n talletuskorko saatetaan nostaa jopa neljään prosenttiin, mikäli pohjainflaatio pysyy korkeana. Asiasta kertovat uutistoimistot Bloomberg ja Reuters.

Tämä olisi historiallisen korkea taso, sillä aiemmin talletuskorko on ollut korkeimmillaan 3,75 prosentissa. Korko oli 3,75 prosentissa vuoden 2000 lopussa ja vuoden 2001 alussa.

Euroopan unionin tilastokeskus kertoi torstaina, että euroalueen pohjainflaatio kiihtyi helmikuussa 5,6 prosenttiin. Euroalueen pohjainflaatio ei ole koskaan aikaisemmin ollut yhtä voimakasta.

Markkinat odottavat laajasti, että EKP nostaisi talletuskorkonsa neljään prosenttiin. Wunschin näkemys on harvinainen, sillä EKP:n neuvoston jäsenet eivät Bloombergin mukaan ole yleisesti olleet halukkaita keskustelemaan markkinoiden hinnoittelemasta neljän prosentin hintapiikistä.

Esimerkiksi Danske Bank kertoi torstaina nostaneensa ennustettaan EKP:n ohjauskoroista juuri sitkeän pohjainflaation vuoksi.

Danska Bank odottaa nyt, että EKP:n talletuskorko saavuttaisi huippunsa eli 4,0 prosenttia heinäkuussa. Danske Bankin edellinen ennuste talletuskoron huipuksi oli 3,25 prosenttia.

Samalla Danske ennakoi, että asuntolainojen viitekorkona yleisesti käytetty kahdentoista kuukauden euribor kohoaisi 4,2 prosentin tuntumaan loppukesän aikana. Euribor noteerattiin perjantaina 3,826 prosenttiin.

Lue lisää: Danske Bank nosti ennustettaan: vuoden euribor voi nousta kesällä jopa 4,2 prosenttiin

Bloombergin mukaan myös monet suuret yhdysvaltalaispankit, kuten Bank of America ja ja Morgan Stanley, ovat nostaneet ennusteensa talletuskoron korkeimmasta huipusta neljään prosenttiin.

Tällä hetkellä EKP:n liikepankkien talletuskorko on 2,50 prosenttia. Kahden viikon päästä keskuspankki nostaa talletuskorkonsa hyvin todennäköisesti kolmeen prosenttiin.

Oikaisu 4.3. kello 07.06: Barclays on brittipankki, ei yhdysvaltalainen, kuten artikkelissa aiemmin kerrottiin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita