Bloomberg: Venäjän vero­tulot öljystä ja kaasusta lähes puolittuivat helmi­kuussa verrattuna vuoden­takaiseen

Romahduksen taustalla ovat uutistoimiston mukaan kaasun Euroopan-viennin väheneminen ja länsimaiden asettamat rajoitukset.

Venäjän öljystä ja kaasusta saamat verotulot laskivat helmikuussa 521 miljardiin ruplaan eli noin 6,5 miljardiin euroon, kertoo Bloomberg.

3.3. 17:34

Venäjän öljy- ja kaasutulot lähes puolittuivat helmikuussa, kun länsimaiden venäläiselle raakaöljylle ja öljytuotteille asettamat rajoitukset astuivat voimaan ja kaasun vienti Eurooppaan väheni, uutistoimisto Bloomberg sanoo.

Venäjän valtiovarainministeriö kertoi Bloombergin mukaan perjantaina, että sen öljystä ja kaasusta saamat verotulot laskivat helmikuussa 521 miljardiin ruplaan eli noin 6,5 miljardiin euroon. Verotulot laskivat vuodentakaisesta vertailukaudesta 46 prosenttia.

Bloombergin laskelmien mukaan raakaöljystä ja öljytuotteista saadut tulot laskivat helmikuussa vuodentakaisesta 48 prosenttia 361 miljardiin ruplaan eli 4,5 miljardiin euroon. Kaasusta saadut tulot puolestaan laskivat lähes 42 prosenttia 161 miljardiin ruplaan eli kahteen miljardiin euroon.

Bloombergin mukaan Venäjän öljy- ja kaasutulojen romahduksen taustalla ovat kaasun Euroopan-viennin väheneminen sekä länsimaiden venäläiselle öljylle ja öljytuotteille asettamat rajoitukset, jotka tulivat voimaan helmikuun alkupuolella.

Helmikuun alkupuolella voimaan tuli EU:n tuontikielto venäläisille öljytuotteille sekä rikkaiden G7-maiden, EU:n ja Australian asettama hintakatto venäläisille öljy­tuotteille. Venäläisen raakaöljyn tuonnin meriteitse EU kielsi jo joulukuussa, ja samaan aikaan länsimaat asettivat myös raakaöljylle hintakaton.

Länsimaat ovat sopineet venäläisen raakaöljyn hintakatoksi 60 dollaria barrelilta ja korkeamman jalostusarvon öljytuotteiden hintakatoksi 100 dollaria barrelilta. Halvempien öljytuotteiden, kuten polttoöljyn, hintakatoksi on sovittu 45 dollaria barrelilta.

Hintakaton vuoksi Venäjä on joutunut myymään omaa Urals-öljylaatuaan Pohjanmeren Brent-laadun viitehintaa halvemmalla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita