Huhu Arabi­emiraattien Opec-erosta veti raaka­öljyn hinnan hetkellisesti laskuun

Pohjanmeren Brent-raakaöljyn hinta kyykkäsi hetkellisesti perjantaina, kun The Wall Street Journal kertoi Yhdistyneiden arabiemiirikuntien harkitsevan eroa öljyntuottajamaiden Opec-järjestöstä.

Öljyn hinta laski hetkellisesti, kun yhdysvaltalaismedia kertoi Arabiemiraattien käyneen keskusteluja öljyntuottajamaiden Opec-järjestön jättämisestä.

3.3. 19:59

Raakaöljyn hinta laski perjantaina hetkellisesti lähes kolme prosenttia, kun yhdysvaltalainen talouslehti The Wall Street Journal (WSJ) kertoi Yhdistyneiden arabiemiirikuntien käyneen sisäisiä keskusteluja öljyntuottajamaiden Opec-järjestöstä irtautumisesta.

WSJ:n mukaan keskustelujen taustalla ovat Arabiemiraattien kasvavat ristiriidat Opecin johtavana maana pidetyn Saudi-Arabian kanssa.

Pohjanmeren Brent-öljylaadun hinta kuitenkin palasi pian edellisille tasoilleen, kun muun muassa Reutersin ja Bloombergin lähteet kiistivät Arabiemiraattien lähtöaikeet.

Reutersin lähde sanoi WSJ:n uutisen olevan ”kaukana totuudesta”.

Opec on pohjimmiltaan kartelli, joka sopii öljyntuotantonsa määristä keskenään sekä liittolaistensa kanssa laajennetussa Opec+-kokoonpanossa. Laajennettuun kokoonpanoon kuuluu myös Venäjä.

Kartellin sopimusten vuoksi Arabiemiraatit tuottaa tällä hetkellä kapasiteettiaan vähemmän öljyä. WSJ:n mukaan Arabiemiraatit on jo pitkään halunnut tuottaa enemmän öljyä, mutta Saudi-Arabia on torpannut sen toiveet.

Jos Arabiemiraatit irtautuisi järjestöstä ja nostaisi tuotantomääriään, se ravistelisi WSJ:n mukaan kartellia ja heikentäisi sen valtaa maailmanlaajuisilla markkinoilla.

Bloombergin mukaan öljyntuottajajärjestöstä irtautuminen olisi Arabiemiraateille toisaalta myös riski, sillä se voisi vaarantaa valtion suhteet paitsi Saudi-Arabian myös muiden Persianlahden liittolaistensa kuten Kuwaitin ja Irakin kanssa.

Arabiemiirikunnat on Bloombergin mukaan kertonut sekä julkisesti että yksityisesti, että se pysyy Opec-maiden sopimissa tuotantomäärissä ainakin tämän vuoden ajan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita