Yhdysvaltojen valtion­lainojen korot ovat korkeimmillaan sitten viime syksyn

Yhdysvaltojen valtionlainojen markkinakorot ovat nousseet taas poikkeuksellisen korkealle. Myös hyvänä taantuman ennustajana pidetty kääntynyt korkokäyrä on jyrkimmillään sitten 1980-luvun alun.

Yhdysvaltojen valtionlainojen markkinakorot ovat nousseet poikkeuksellisen korkealle.

3.3. 22:21

Yhdysvaltojen valtionlainojen markkinakorot ovat nousseet korkeimmilleen sitten viime syksyn. Sitä ennen korot eivät ole olleet yhtä korkealla yli kymmeneen vuoteen.

Yhdysvaltojen kaksivuotisen valtionlainan markkinakorko nousi torstaina yli 4,94 prosenttiin. Valtionlainan korko on ollut jotakuinkin yhtä korkealla viimeksi vuonna 2007.

Yhdysvaltojen kymmenvuotisen valtionlainan markkinakorko taas nousi aiemmin tällä viikolla yli neljän prosentin rajan. Kymmenvuotisen valtionlainan korko nousi yli neljään prosenttiin edellisen kerran viime lokakuussa, ja sitä ennen se oli vastaavissa lukemissa viimeksi vuonna 2008.

Yhdysvaltojen kymmenvuotisen valtionlainan korkoa pidetään lainanottokustannusten yleisenä mittarina maailmassa.

Talouslehti Financial Times katsoo valtionlainojen korkojen nousun johtuvan viime kuukauden aikana saaduista inflaatiotiedoista, jotka ovat viitanneet hintojen nousun pysyneen odotettua vauhdikkaampana.

Odotuksia korkeampi inflaatio lisäävät Yhdysvaltojen keskuspankki Fedin painetta jatkaa ohjauskoron nostamista aiemmin arvioitua korkeammalle.

”En muista nähneeni näin dramaattista taloudellisten olosuhteiden uudelleenarviointia näin lyhyessä ajassa, poislukien koronapandemian ja Lehman Brothersin kaatumisen kaltaiset suuret shokit. En olisi ikinä uskonut, että näkisimme tällaisen inflaation uudelleenkiihtymisen”, varainhoitoyhtiö Blackrockin korkosijoitusten johtaja Rick Rieder sanoi Financial Timesille.

Historiallisesti lähes varmana taantuman edustajana pidetty niin sanottu kääntynyt korkokäyrä on niin ikään voimakkaimmillaan sitten viime syksyn.

Kääntyneellä korkokäyrällä tarkoitetaan tilannetta, jossa lyhyet markkinakorot nousevat pitkiä korkoja korkeammalle. Taantuma on ollut kulman takana lähes varmasti, kun Yhdysvaltojen kymmenvuotisen valtionlainan korko on pudonnut kaksivuotisen lainan korkoa alemmas.

Korkokäyrä on ollut kääntynyt viime kesästä asti, mutta nyt Yhdysvaltojen kaksi- ja kymmenvuotisten valtionlainojen ero on suurimmillaan sitten viime joulukuun.

Sitä ennen kääntynyt korkokäyrä on ollut yhtä jyrkkä viimeksi 1980-luvun alkupuolella.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita