Yhdysvaltain muutoksenhakutuomioistuin on linjannut, että gruyèreksi voi nimittää myös muualta kuin Sveitsin ja Ranskan alueilta tullutta juustoa.
Asiasta kertovat muun muassa uutistoimistot AFP ja Reuters sekä Britannian yleisradioyhtiö BBC.
Euroopassa juustoa valmistetaan myös Ranskan itäisissä, Sveitsiin rajoittuvissa osissa. Juusto on saanut nimensä Sveitsin Gruyèresin alueen mukaan.
Sveitsiläiset ja ranskalaiset juustonvalmistajat hakivat yhdysvaltalaisoikeudelta gruyère-juustolle alkuperäsuojaa jo aiemmin.
Yhdysvaltain patentti- ja tavaramerkkiviraston (USPTO) hylkäsi noin vuosi sitten kahden Sveitsin ja Ranskan juustontuottajia edustavan ryhmän vaatimuksen alkuperäsuojan myöntämisestä. Sveitsiläiset ja ranskalaiset tuottajat vaativat, että gruyère-nimen käyttö rajattaisiin vain tietyn alueen juustoihin.
Virginialainen tuomioistuin piti aiemman päätöksen voimassa. Sen mukaan eurooppalaiset tiukat säännöt elintarvikkeiden alkuperämerkinnöistä eivät päde Yhdysvalloissa.
Muutoksenhakutuomioistuimen mukaan yhdysvaltalaiset kuluttajat eivät yhdistä juustoa mihinkään tiettyyn alueeseen.
Tuomioistuimen mukaan juustoa voi lain mukaan kutsua gruyèreksi riippumatta siitä, missä se on valmistettu.
Yhdysvaltalaiset meijerialan tuottajat ovat olleet päätökseen tyytyväisiä.
Yhdysvaltain meijerituotteiden vientineuvoston edustaja Krysta Harden totesi muutoksenhakutuomioistuimen lausunnossa, että päätös oli yhdysvaltalaistuottajien kannalta ”erinomainen”.
Mitä tahansa juustoa ei tosin jatkossakaan saa lain mukaan nimittää gruyèreksi edes Yhdysvalloissa, vaan siinä pitää olla ”pieniä reikiä” ja sitä on kypsytettävä vähintään 90 vuorokautta.
Gruyère on EU:ssa alkuperäsuojattu.
Oikeudessa nyt toista kertaa hävinneet eurooppalaiset juustonvalmistajat kertoivat vievänsä asiaa yhä eteenpäin.