Nyt alittui haamuraja: Määrä­aikaista sähköä myydään taas alle 10 sentillä

Kiinteähintaisten määräaikaisten sopimusten hinta on sen sijaan kääntynyt hienoiseen nousuun.

Halvin määräaikainen sähkösopimus on sukeltanut jälleen alle 10 sentin.

6.3. 16:25

Määräaikaisten sähkösopimusten hinta on alittanut pitkästä aikaa 10 sentin haamurajan. Energiaviraston hintavertailun mukaan halvin määräaikainen sähkösopimus myy sähköenergiaa 9,9 sentin kilowattituntihintaan.

Sopimusta myy Keravan Energia ja se on voimassa puoli vuotta.

Kyseiseen sopimukseen sisältyy kulutukseen sidonnainen osuus. Se tarkoittaa, että hintaan vaikuttaa sähkön käytön aika ja pörssisähkön hinta. Jos kuluttajan sähkönkäyttö painottuu vuorokauden halpoihin tunteihin, kuten esimerkiksi yöhön, hän maksaa perushintaa halvempaa hintaa.

Jos kulutus puolestaan painottuu aamun ja alkuillan kaltaisiin kalliisiin tunteihin, kuluttajan maksama hinta nousee kulutusvaikutuksesi verran.

Kulutusvaikutus määräytyy vasta laskutusvaiheessa tuntikohtaisen sähkönkulutuksen sekä pörssisähkön tuntihintojen perusteella. Sopimuksessa kulutusvaikutus pyörii 0–5 sentin välillä.

HS selvitti vuodenvaihteessa, milloin tällainen sopimus on kuluttajan kannalta edullinen. Voit lukea sopimuksesta lisää täältä:

Lue lisää: HS laski Helenin uuden sähkö­sopimuksen hinnan – ja testasi sitä pörssi­sähkön ”kauhu­skenaariolla”

Halvin kiinteähintainen määräaikainen sähkösopimus myy sähköenergiaa 11,29 sentillä kilowattitunnilta.

Sopimus on voimassa puoli vuotta ja sitä myy Vihreä älyenergia.

Kiinteähintaisten sopimusten hinta on kääntynyt hienoiseen nousuun pitkän laskun jälkeen. Viikko sitten halvin sopimus myi sähköenergiaa 11,19 sentillä.

Halvin kiinteähintainen sopimus on silti yhä huomattavan edullinen verrattuna vuoden alkuun. Tammikuussa halvin sopimus myi sähköä yli 20 sentin kilowattituntihintaan.

Nykyinen hinta on kuitenkin varsin hintava, kun sitä vertaa esimerkiksi kahden vuoden takaiseen tilanteeseen. Maaliskuussa 2021 kerrostaloissa asuville sähköä myytiin keskimäärin noin 6 sentillä kilowattitunnilta. Omakotitaloasujille hinta oli noin 5,7 senttiä. Hinnat kuvaavat kaksivuotisten sopimustarjousten keskiarvoa.

Pörssisähkö on ollut koko alkuvuoden vuodentakaista halvempaa. Se on merkittävä asia, sillä koko viime syksyn pelättiin, että hinnat voivat nousta tänä talvena todella korkeiksi.

Edullisia hintoja selittävät täydet maakaasuvarastot sekä leuto ja tuulinen talvi.