Handelsbanken ennustaa asuntojen hintojen painuvan peräti seitsemän prosenttia

Asuntojen hintojen pudotus huipustaan on Handelsbankenin mukaan ollut voimakkainta sitten finanssikriisin.

Asuntokauppa käy Handelsbankenin mukaan nyt poikkeuksellisen jähmeästi.

7.3. 11:29

Asuntomarkkinoilla jatkuu vaisu jakso vielä kuluvan vuoden alkupuoliskon, arvioi Handelsbanken. Asuntomarkkinoita viilentävät yhä nopea inflaatio, korkojen ripeä nousu ja kuluttajien heikko luottamus talouteen.

Handelsbanken ennustaa tiistaina julkistetussa asuntomarkkinakatsauksessa, että vanhojen osakeasuntojen hinnat laskevat Suomessa keskimäärin 7,0 prosenttia tänä vuonna.

”Odotamme asuntomarkkinoiden virkoavan kuluvan vuoden jälkipuoliskolla, kun kotitaloudet näkevät inflaation hidastuvan konkreettisemmin ja korkojen nousu rauhoittuu”, sanoo Handelsbankenin Suomen-pääekonomisti Timo Hirvonen tiedotteessa.

Ensi vuonna vanhojen asuntojen hinnat nousevat pankin ennusteen mukaan 1,5 prosenttia.

Vanhojen asuntojen hinnat kääntyivät laskuun viime kesänä. Hinnat olivat vuodenvaihteessa 4,6 prosenttia viime kesäkuun huippuja matalammalla.

Asuntojen hintojen pudotus aiemmasta huipustaan oli jo viime vuoden lopussa voimakkainta vuosien 2008–2009 finanssikriisin jälkeen, Handelsbanken laskee.

Asuntokauppa käy Handelsbankenin mukaan nyt poikkeuksellisen jähmeästi, koska asuntojen kauppamäärät ja uusien asuntolainojen nostot olivat alkuvuonna noin 40 prosenttia pienemmät kuin samaan aikaan viime vuonna.

Asuntokauppa oli koronapandemian alun jälkeen parin vuoden ajan kauppamäärillä mitattuna poikkeuksellisen vilkasta, ja asuntojen hinnat nousivat ripeästi.

Tämä huuma päättyi viime vuoden jälkipuoliskolla. Tammikuussa vanhojen osakeasuntojen hinnat olivat koko maassa jo samalla tasolla kuin ennen pandemiaa vuoden 2020 alussa, Handelsbanken huomioi.

Handelsbanken ennustaa, että keskuspankki- ja markkinakorkojen nousu jatkuu tänä vuonna. Viime vuonna korot nousivat poikkeuksellisen jyrkästi.

Pankki odottaa, että Euroopan keskuspankki (EKP) nostaa keskuspankkikorkoja 0,50 prosenttiyksikköä maaliskuun ja toukokuun kokouksissaan. Lisäksi EKP nostaa korkoja vielä 0,25 prosenttiyksikköä kesäkuun kokouksessaan.

”EKP:n talletuskorko on näin ollen ennusteemme mukaan kesällä 3,75 prosenttia”, arvioi Handelsbankenin senioriekonomisti Janne Ronkanen.

Handelsbanken varoittaa, että kotitalouksien on syytä varautua siihen, että asuntolainoihin yleisesti sidottu 12 kuukauden euriborkorko nousee edelleen.

Korkomarkkinoiden korko-odotukset ovat voimistuneet entisestään alkuvuonna. Markkinat odottavat nyt, että vuoden euriborkorko nousee yli neljään prosenttiin. Maaliskuun alussa se oli yli 3,8 prosenttia.

Handelsbanken ennustaa, että EKP pitää kesäkuun jälkeen talletuskorkonsa paikallaan. Koronlaskut alkaisivat vasta ensi vuoden kolmannella neljänneksellä hitaasti hidastuvan pohjainflaation takia.

”Rahapolitiikka on siksi kiristävää ja vaimentaa talouden aktiviteettia pidemmän aikaa. Kotitalouksille tämä tarkoittaa, että korot jäävät korkeammalle tasolle pidemmäksi aikaa”, Handelsbanken arvioi katsauksessaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita