Venäjän liittovaltion budjetti oli tukevasti alijäämäinen kuluvan vuoden kahtena ensimmäisenä kuukautena.
Venäjän valtiovarainministeriön maanantaina julkistamien ennakkotietojen mukaan maan budjettivaje oli 2 581 miljardia ruplaa eli noin 32 miljardia euroa tammi–helmikuussa. Viime vuonna samaan aikaan budjetti oli 415 miljardia ruplaa ylijäämäinen.
Venäjän kansantalous on kestänyt yllättävän sitkeästi länsimaiden viime keväänä asetettuja talouspakotteita, mutta talvella voimaan tulleet energiapakotteet vaikuttavat kuitenkin supistavan Venäjän valtiolle tärkeitä energiatuloja.
Venäjän tulot öljy- ja kaasuviennistä olivat tammi–helmikuussa noin 46 prosenttia pienemmät kuin viime vuonna samaan aikaan.
Muut tulot laskivat tammi–helmikuussa noin yhdeksän prosenttia vuodentakaisesta, ja kokonaisuudessaan valtion tulot olivat noin neljänneksen pienemmät kuin viime vuonna.
Ministeriö kertoo tiedotteessaan, että tulojen laskuun vaikuttivat maan Urals-viitehinnan halpeneminen ja maakaasuviennin vähentyminen. Muita tuloja heikensivät puolestaan tuloverojen vähentyminen.
Samaan aikaan Venäjän valtion menot olivat jyrkässä kasvussa. Menot olivat tammi–helmikuussa 52 prosenttia suuremmat kuin viime vuonna.
Ministeriön mukaan alkuvuoden suuret menot johtuvat pääasiassa ”tietyistä” etukäteen rahoitetusta menoista. Ministeriö ei kertonut asiasta sen tarkemmin.
Urals-viitehinta ei valtiovarainministeriön mukaan enää täysin kuvasta venäläisöljyn vientihintaa. Verolainsäädännön muutosten pitäisi lisätä asteittain öljysektorin verotuloja toisella vuosipuoliskolla, ministeriö arvioi.
Valtiovarainministeriö lopetti uutistoimisto Reutersin mukaan julkaisemasta kuukausikohtaisia tietoja budjetista viime vuonna, mutta kahden kuukauden tiedoista voi laskea, että budjettivaje supistui helmikuussa 821 miljardiin ruplaan (noin 10 miljardia euroa).
Tammikuussa vaje oli ennätyssuuri eli 1 760 miljardia ruplaa (noin 21 miljardia euroa). Menot olivat helmikuussa pienemmät kuin tammikuussa.
Venäjän valtiovarainministeri Anton Siluanov on julkisesti pitänyt kiinni linjauksestaan, että Venäjän valtion budjettivaje ei olisi tänä vuonna enemmän kuin 2,3 prosenttia Venäjän bruttokansantuotteesta (bkt).
Budjetin alijäämä kuitenkin lähestyy jo pelkän kahden kuukauden jälkeen tätä valtiovarainministeriön asettamaa 2 930 miljardin ruplan alijäämän tavoitetta.
Osa ekonomisteista ei siksi usko, että Venäjä pystyy pitävän vajeensa alle ministeriön tavoitteen.
Esimerkiksi Bloomberg Economics -palvelu odottaa, että Venäjän valtion budjettivaje on 3-4 prosenttia bkt:sta tänä vuonna.
Bloombergin Venäjä-ekonomisti Alexander Isakov arvioi, että Venäjän valtion on vaikea tasapainottaa budjettiaan. Tehtävää vaikeuttaa muiden kuin öljytulojen vähenemisen lisäksi se, että Venäjä valtionlainojen markkinakorot ovat nousseet yli 11 prosentin.
Venäläinen miljardööri Oleg Deripaska nousi viime viikolla laajasti julkisuuteen sanomalla, että Venäjän rahat ovat loppumassa ensi vuonna.
”Rahaa ei enää ensi vuonna ole”, Deripaska sanoi Krasnojarskin talousfoorumissa uutistoimisto Bloombergin ja Reutersin mukaan.
”Tarvitsemme ulkomaisia sijoittajia.”
Deripaskan mukaan ”ystävällisten” maiden sijoitukset ovat välttämättömiä Venäjän pakotteiden kurjistamalle taloudelle. Aikaisemmin isoimmat sijoittajat olivat Bloombergin mukaan Venäjän nyt vihamielisinä pitämät maat, kuten Britannia, Irlanti, Saksa, Ranska ja myös Suomi.