Suomessa on käynnistetty satoja rikostutkintoja Venäjää vastaan asetettujen pakotteiden kiertoon liittyvien epäilyjen takia.
Tulli kertoi tiistaina taloustoimittajille järjestetyssä tilaisuudessa käynnistäneensä pakotteiden kiertoon liittyen yhteensä 340 esitutkintaa. Puolet epäilyistä kohdistuu yksityishenkilöihin.
Yksityishenkilöihin kohdistuvia rikosepäilyjä tutkitaan säännöstelyrikoksina.
HS:n selvityksen mukaan yksityishenkilöihin kohdistuvista epäilyistä syytteisiin tai syyteharkintaan on johtanut helmikuun 2022 lopun jälkeen 15 tapausta.
Kaikilla epäillyillä on venäläistaustainen nimi. Tuomioita on annettu Tullin mukaan muutamia.
Epäilyistä kuusi kohdistuu törkeään ja yhdeksän perusmuotoiseen tekomuotoon.
Pakotteiden kiertoa koskevat rikosepäilyt koskevat Tullin mukaan pääosin luksushyödykkeiden vientiä Venäjälle. Euroopan unioni (EU) kielsi luksushyödykkeiden viennin Venäjälle viime maaliskuussa osana Venäjän vastaisia pakotteitaan. Luksushyödykkeeksi lasketaan yli 300 euron arvoinen tuote.
Pakoterikosepäilyissä on kyse myös käteisen rahan viennistä Venäjälle. Epäillyissä tapauksissa käteistä on viety euroina.
Rikoslain mukaan henkilö voidaan tuomita säännöstelyrikoksesta, jos hän rikkoo esimerkiksi kaksikäyttötuotteiden vientivalvontaa koskevaa lakia.
Kaksikäyttötuotteella tarkoitetaan ulkoministeriön mukaan tuotetta, teknologiaa, palvelua tai muuta hyödykettä, joka soveltuu siviilikäytön lisäksi myös sotilaallisiin tarkoituksiin tai joukkotuhoaseiden kehittämiseen.
Kaksikäyttötuotteeksi luetaan esimerkiksi elektroniikkaa, eräitä tietokonelaitteita, tietoliikennelaitteita ja tiedon suojauslaitteita sekä esimerkiksi antureita ja lasereita.
Säännöstelyrikoksesta voidaan tuomita sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi. Törkeäksi tekomuoto muuttuu, jos rikoksella tavoitellaan huomattavaa taloudellista hyötyä, jos rikos tehdään erityisen suunnitelmallisesti tai jos rikos on omiaan aiheuttamaan huomattavaa vaaraa väestön toimeentulolle, yhteiskunnan taloudelliselle toiminnalle tai maan taloudelliselle puolustusvalmiudelle.
Törkeästä tekomuodosta voidaan tuomita vankeuteen vähintään neljäksi kuukaudeksi ja enintään neljäksi vuodeksi.
Pakotteiden kierto on noussut viime viikkoina julkiseen keskusteluun. HS kertoi pari viikkoa sitten, että pakotteiden alaisten tuotteiden vienti Venäjän naapureihin kasvoi räjähdysmäisesti vuonna 2022.
Viime vuonna tavaravienti Suomesta Kazakstaniin kasvoi 143 prosenttia edellisvuodesta. Kazakstanin vienti kiihtyi loppuvuodesta 2022, sillä vienti kasvoi loppuvuodesta alkuvuoteen verrattuna 134 prosenttia.
Euroissa laskettuna Kazakstanin viennin arvo oli lähes 250 miljoonaa euroa. Kazakstaniin viedyistä tuotteista lähes puolet oli potentiaalisesti pakotteiden alaisia kaksikäyttötuotteita, pääosin erilaisia ajoneuvoja, koneita ja laitteita.
Suhteessa kaikkein hurjimmin viime vuonna kasvoi Kirgisian vienti. Suomen vienti Kirgisiaan kasvoi vuoteen 2021 verrattuna peräti 813 prosenttia. Kirgisian vienti on kuitenkin euroissa mitattuna varsin pientä, sillä sen arvo oli alle 29 miljoonaa euroa.
Venäjä aloitti laajamittaisen hyökkäyksen Ukrainaan 24. helmikuuta 2022. Hyökkäys vaikutti selvästi Venäjän ja Suomen väliseen kauppaan. Vielä vuonna 2021 Suomen Venäjän viennin arvo oli noin 3 740 miljoonaa euroa, viime vuonna vienti supistui noin 2 090 miljoonaan euroon.