Fed yllätti markkinat: USA:n ohjauskorko voi nousta jopa 6 prosenttiin

Yhdysvaltojen keskuspankki Jerome Powellin kovat korkopuheet voivat merkitä sitä, että Fed palaa isoihin 0,50 prosenttiyksikön koronnostoihin.

Yhdysvaltojen keskuspankin pääjohtaja Jerome Powell maan kongressissa tiistaina.

8.3. 15:49

Yhdysvaltojen keskuspankkikorko voi kohota jopa kuuteen prosenttiin sen jälkeen, kun maan keskuspankki Fedin pääjohtaja Jerome Powell yllätti markkinat kovilla korkopuheillaan.

Powell sanoi puheessaan Yhdysvaltain kongressissa tiistaina, että Fed joutuu vahvojen talouslukujen takia nostamaan todennäköisesti ohjauskorkoaan enemmän ja mahdollisesti nopeammalla tahdilla kuin se on arvioinut.

Lue lisää: Korot voivat nousta odotettua enemmän, varoittaa Yhdys­valtojen keskus­pankin pää­johtaja

Powell kommentoi tiistaina korkokehitystä ensimmäistä kertaa sen jälkeen, kun selvisi, että inflaatio hidastui tammikuussa odotuksia vähemmän.

Powellin lausunto voi merkitä sitä, että Fed palaa isoihin 0,50 prosenttiyksikön koronnostoihin.

Ratkaisevaa voivat olla perjantaina julkaistavat Yhdysvaltojen työllisyysluvut helmikuulta ja ensi tiistaina julkistettavat inflaatioluvut helmikuulta.

Jos näissä luvuissa ei näy merkkejä koronnostojen vaikutuksista, Fed voi nostaa ohjauskorkoaan 0,50 prosenttiyksikköä seuraavassa korkokokouksessaan keskiviikkona 22. maaliskuuta.

Helmikuussa Fed nosti korkoaan 0,25 prosenttiyksikköä ja joulukuussa 0,50 prosenttiyksikköä. Sitä ennen viime vuonna korkoa nostettiin jopa neljä kertaa 0,75 prosenttiyksiköllä.

Maailman mahtavimman keskuspankin ohjauskorko on nyt 4,50–4,75 prosentin vaihteluvälissä. Markkinoilla odotetaan korkojohdannaisten perusteella, että korko nousisi 5,6 prosentin huippuunsa tämän vuoden aikana. Vasta viime vuoden lopulla sijoittajat hinnoittelivat koroksi alle viisi prosenttia.

Osa sijoittajista ennakoi, että korko voi nousta nykyisiä markkinaodotuksiakin enemmän. Esimerkiksi yhdysvaltalaisen varainhoitoyhtiö Blackrockin ja brittiläisen Schrodersin analyytikot pohtivat koron nousemista 6,0 prosenttiin, kertoo uutistoimisto Bloomberg.

Blackrock arvioi katsauksessaan tiistaina, että on olemassa ”kohtuullinen mahdollisuus”, että Fed joutuu nostamaan korkonsa kuuteen prosenttiin ja pitämään sen tällä tasolla pitkään saadakseen inflaation painumaan kahden prosentin tavoitteensa.

Schrodersin korkosijoitusten varajohtaja Kellie Wood arvioi Bloombergille, että kuuden prosentin korko ”ei ole nyt poissuljettu”.

Myös saksalaisen Traderx:n markkina-analyytikko Michael Brown sanoi uutistoimisto Reutersille, että vahva työllisyysraportti perjantaina johtaisi todennäköisesti odotuksiin kuuden prosentin korosta.

Uudet korko-odotukset ovat laittaneet sijoittajien strategioita uusiksi. Osakkeet ovat keskiviikkona jatkaneet laskuaan ympäri maailman. Sijoituskohteiden uudelleenhinnoittelu on myös vahvistanut Yhdysvaltain dollaria suhteessa muihin vaihdetuimpiin valuuttoihin.

Moni sijoittaja osake-, korko- ja valuuttamarkkinoilla odotti vain viime viikolla helmikuun lopussa Fedin hidastuvasta koronnostotahdista vauhtia saavaa laajaa markkinanousua kuluvan vuoden loppupuolelle.

Powell jatkaa keskiviikkona esiintymistään kongressissa. Hänellä on siten mahdollisuus vahvistaa ja korjata markkinoiden tulkintoja tiistain puheesta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita