IMF:n pääjohtaja CNN:lle: Sodalla on ”tuhoisat” vaikutukset Venäjän talouteen

IMF on parantanut ennusteitaan Venäjän talouskehityksestä viime kuukausina mutta ennustaa maan talouden kyykkäävän pidemmällä aikavälillä.

Kansainvälisen valuuttarahaston pääjohtaja Kristalina Georgieva.

8.3. 13:36

Yli vuosi sitten Ukrainassa alkaneen hyökkäyssodan isku Venäjän talouteen on pidemmällä aikavälillä kova, sanoo Kansainvälisen valuuttarahaston (IMF) pääjohtaja Kristalina Georgieva yhdysvaltalaisen CNN-kanavan haastattelussa.

Tammikuussa IMF paransi ennustettaan Venäjän talouden kehityksestä. Tuoreimmassa ennusteessaan IMF odottaa Venäjän välttävän taantuman tänä vuonna ja olevan 0,3 prosentin kasvussa. Ensi vuodelle povataan 2,1 prosentin laskua.

Lokakuussa IMF:n arvio Venäjän tämän vuoden talouskehitykselle oli 2,3 prosenttia miinuksella. IMF:n ennusteet maan tämän vuoden talouskehityksestä ovat oikeastaan koko ajan olleet sitä valoisampia, mitä pidemmälle sota on edennyt.

Venäjän talous on siis kyennyt sopeutumaan lännen järeisiin pakotteisiin alussa odotettua paremmin.

Venäjän bruttokansantuote kutistui maan tilastoviranomaisen mukaan viime vuonna 2,1 prosenttia.

Georgievan mukaan vaikutukset Venäjän talouskehitykseen tämän vuoden jälkeen ovatkin sitten jo ”melko tuhoisat”.

”Kun katsoo ennusteitamme keskipitkällä aikavälillä, sieltä voi tulkita että Venäjän talous kutistuu vähintään seitsemän prosenttia”, Georgieva kertoo CNN:lle.

Hän sanoo, että Venäjän talouden kurimus pahenee ajan mittaan, koska työntekijöitä on lähtenyt maasta ja teknologian saatavuus Venäjällä on yhä vaikeampaa. Lisäksi energiapakotteiden vaikutukset nähdään vasta pidemmällä aikavälillä, koska tänä vuonna osa aiemmin Eurooppaan suuntaavasta öljystä voidaan myydä muualle.

IMF:n ennusteet Venäjän tälle vuodelle ovat paljon valoisammat kuin esimerkiksi Maailmanpankilla ja OECD:lla, jotka odottavat 3,3 prosentin ja 5,6 prosentin supistumista tänä vuonna.

Jopa Venäjän keskuspankki on ennustanut tälle vuodelle mahdollista yhden prosentin supistumista.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita