EKP:n Lagarde: Teemme ”kaiken tarvittavan” inflaation loiventamiseksi

”Whatever it takes” -lausunnolla on legendaarinen maine EKP:n historiassa.

Euroopan keskuspankin pääjohtaja Christine Lagarde Maailman kauppajärjestö WTO:n tilaisuudessa keskiviikkona.

8.3. 16:04

Euroopan keskuspankin (EKP) pääjohtaja Christine Lagarde sanoo, että hän ja EKP tekevät ”kaiken tarvittavan” inflaation madaltamiseksi ja hintavakauden palauttamiseksi euroalueelle.

Lagarde sanoi Maailman kauppajärjestö WTO:n kansainvälisen naistenpäivän tilaisuudessa Genevessä, ettei EKP säästele keinoja saadakseen inflaatiotahdin aisoihin.

”Nopean inflaation pääasialliset uhrit ovat vähäosaisia ja heikossa asemassa olevia. Palautamme hintavakauden, ja teemme kaiken tarvittavan”, Lagarde sanoi tilaisuudessa uutistoimisto AFP:n mukaan.

Lagarden käyttämällä ”whatever it takes” -muotoilulla on legendaarinen maine EKP:n verbaalisessa rahapolitiikassa.

EKP:n entinen pääjohtaja Mario Draghi lausui nämä kolme sanaa paneelikeskustelussa Lontoossa heinäkuussa vuonna 2012 eurokriisin keskellä.

Draghi sanoi tekevänsä kaiken tarvittavan euron puolustamiseksi. Lausunto rauhoitti markkinoiden spekulaatioita euroalueen hajoamisesta.

EKP nostanut ohjauskorkojaan nopealla tahdilla viime vuoden heinäkuusta lähtien, kun se yrittää kesyttää laukalle lähteneen euroalueen inflaatio kahden prosentin tavoitteeseensa.

Lagarde sanoi viime viikolla, että euroalueella ehkä tarvitaan lisää koronnostoja. EKP on jo viestinyt poikkeuksellisen suoraan, että seuraavassa kokouksessa myöhemmin maaliskuussa korko nousee 0,50 prosenttiyksikköä.

Haukkamaiset rahapolitiikkakommentit ovat näkyneet myös markkinakoroissa. Esimerkiksi vuoden euribor on noussut jälleen viime päivinä ripeästi. Keskiviikkona korko kiri jo 3,944 prosenttiin.

Korkojen nousu on näyttävästi esillä myös Yhdysvalloissa. Markkinat ovat tulkinneet, että maan keskuspankkikorko voi kohota jopa kuuteen prosenttiin.

Fedin pääjohtaja Jerome Powell yllätti markkinat tiistaina kovilla korkopuheillaan. Hän sanoi puheessaan Yhdysvaltain kongressissa, että Fed joutuu vahvojen talouslukujen takia nostamaan todennäköisesti ohjauskorkoaan enemmän ja mahdollisesti nopeammalla tahdilla kuin se on arvioinut.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita