Fazer muuttaa suunnitelmiaan: makeistehdas säilyykin Lappeenrannassa

Inflaatio on muuttanut ihmisten kulutustottumuksia. Fazerilla se näkyy erityisesti sokerimakeisten menekissä, viestintäjohtaja sanoo.

Fazerin mukaan korkotason nopea muutos sekä muutokset kuluttajakäyttäytymisessä ja kysynnässä vaikuttivat tehdasinvestoinnin uudelleenarviointiin.

8.3. 14:59 | Päivitetty 8.3. 17:53

Elintarvikeyhtiö Fazer ei siirräkään sokerimakeisten tuotantoa Lappeenrannasta Lahteen niin kuin yhtiö aiemmin suunnitteli.

Yhtiö kertoo, että se on päättänyt selvittää vain suklaatuotteiden valmistuksen siirtämistä Vantaalta uuteen, suunnitteilla olevaan tehtaaseen Lahteen. Sokerimakeisten tuotanto jatkuu yhä Lappeenrannassa.

Yhtiön mukaan muun muassa korkotason nopea muutos sekä muutokset kuluttajakäyttäytymisessä vaikuttivat tehdasinvestoinnin uudelleenarviointiin.

”Inflaatio vaikuttaa kulutustottumuksiin ja meillä se näkyy erityisesti sokerimakeiskategoriassa, jossa kulutus on siirtynyt edullisemman kilohinnan tuotteisiin. Suunnitellun terveysveron ennakoidaan myös vaikuttavan kysyntään”, Fazerin viestintäjohtaja Liisa Eerola kertoi STT:lle sähköpostitse.

Alkuperäisen suunnitelman mukaan Fazerin oli tarkoitus siirtää sekä Vantaalla sijaitseva suklaatuotanto että Lappeenrannassa sijaitseva sokerimakeistuotanto uuteen ja moderniin, Lahteen rakennettavaan tehtaaseen vaiheittain vuosien 2025–2027 aikana.

Fazer aloitti hankkeen makeistuotantonsa uudistamiseksi vuonna 2021.

Vuoden 2022 alussa yhtiö ilmoitti etsivänsä uudelle, Vantaan ja Lappeenrannan tehtaat korvaavalle makeistehtaalle paikkaa Etelä-Suomesta.

Toukokuussa sijoituspaikaksi valittiin Lahti, jossa Fazer työllistää noin 600 henkilöä muun muassa gluteenittomassa leipomossa sekä kauraksylitolitehtaalla.

Fazer ja Lahden kaupunki allekirjoittivat toukokuussa yhteistyösopimuksen tontin varaamisesta Pippo-Kujalan teollisuusalueelta makeistehdashanketta varten. Yhteistyösopimus on osa tehtaan perussuunnitteluvaihetta ja edeltää varsinaista investointipäätöstä.

Eerolan mukaan Lahden tehtaan aikatauluun tulee ”varmasti tarkennuksia”, koska tehdasinvestoinnin perussuunnittelua tehdään nyt osittain uudestaan.

Fazerin nykyiset makeistehtaat työllistävät noin 900 henkeä. Vantaalla työskentelee noin 500 henkeä ja Lappeenrannassa noin 400.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita