Nurkkaan ahdistettu Tiktok lupaa parantaa tieto­turvaa Euroopassa

Tiktok alkaa siirtää käyttäjien dataa säilytettäväksi Euroopan sisällä. Yhtiö aikoo perustaa tarvetta varten kaksi uutta datakeskusta.

Tiktok lupaa alkaa säilyttää eurooppalaisten käyttäjien tietoja alueen sisällä.

8.3. 17:59

Kiinalainen sosiaalisen median alusta Tiktok aikoo uudistaa tietoturva­strategiaansa Euroopassa.

Sovelluksen tietoturvaa on arvosteltu lukuisissa maissa, ja useat julkiset toimijat ovat kieltäneet Tiktokin käytön työpuhelimissa. Tiktok on määrätty poistettavaksi esimerkiksi Euroopan parlamentin ja komission työntekijöiden puhelimista.

Lyhyisiin videoihin erikoistuneen Tiktokin omistaa kiinalainen Bytedance-yhtiö. Huolet ovat liittyneet erityisesti mahdollisuuteen siitä, että Kiinan valtio voisi kerätä ja hyödyntää Tiktokin käyttäjien tietoja.

Osana uudistuksia Tiktok on ilmoittanut alkavansa tänä vuonna säilyttää eurooppalaisten käyttäjien tietoja Euroopassa. Tietojen siirtäminen jatkuisi vielä ensi vuonna. Asiasta kertoo muun muassa uutistoimisto Reuters.

Tietojen säilyttämistä varten Tiktok aikoo avata kaksi uutta datakeskusta Eurooppaan, toisen Irlantiin ja toisen Norjaan.

Tiktok lupaa vähentää tietojen siirtoa Euroopan ulkopuolelle ja vähentää työntekijöidensä pääsyä käyttäjätietoihin.

Tiktokin uusi tietoturvastrategia Euroopassa on lempinimeltään ”Projekti Apila”. Vastaava ”Projekti Texas” on käynnistetty Yhdysvalloissa.

Yhdysvalloissa hallinto on määrännyt valtion virastot poistamaan Tiktok-sovellukset valtion laitteilta. Kanadassa hallitus on myös kieltänyt henkilökuntaansa käyttämästä Tiktokia virallisissa mobiililaitteissa tietoturvahuoliin vedoten.

Myös Tanskan parlamentti kehotti helmikuussa jäseniään poistamaan laitteiltansa Tiktokin ”vakoiluriskin takia”. Suomessa eduskunta ei ole kieltänyt Tiktok-sovelluksen käyttöä kansanedustajilta ja muilta työntekijöiltä.

Tiktokin käyttäjätietoja säilytetään nykyisellään Yhdysvalloissa ja Singaporessa, kertoo brittimedia The Guardian. Lehden mukaan Tiktok on kiistänyt, että Kiinan hallinnolla olisi pääsyä tai mahdollisuutta manipuloida sen dataa tai algoritmeja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita